Hrvatska u petak vraća staru tarifu naknade za inspekcijski nadzor voća i povrća

Radiosarajevo.ba
Hrvatska u petak vraća staru tarifu naknade za inspekcijski nadzor voća i povrća

Naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja u Hrvatsku u petak će s 2.000 bit će vraćena ponovno na 90 kuna.

"Pravilnik se vraća na staro. Kako da ne možemo. To je maksimalan uspjeh. Bilo je i drugih verzija, ali manje uspješnih. Ovo je apsolutno pobjeda. Nema šta", rekao je Šarović.

On je istaknuo da više nema potrebe za sastancima ministara iz regiona s hrvatskim kolegom u vezi tog pitanja.

"Sve smo završili. Sada je nebitno da li Dubrovnik ili Podgorica ili Zagreb. Vraćamo sve na staro, a mi se narednih dana možemo vidjeti da dogovaramo o daljnjoj saradnji", rekao je Šarović.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. augusta u Narodnim novinama. 

"Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ističu kako se uskoro očekuje i sastanak o temi korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebi u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

"Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju - bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede će, naglašeno je, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.

Hrvatska je 14. jula donijela Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim je naknada za inspekcijski nadzor bila povećana za 22 puta, odnosno sa 90 na 2.000 kuna što je stvorilo velike probleme izvoznicima voća i povrća.

Nadležni ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su na zajedničkom sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije