Pregovori o visini: Dogovoreno smanjenje uvoznih taksi s Hrvatskom

S. H.
Pregovori o visini: Dogovoreno smanjenje uvoznih taksi s Hrvatskom
Uvozne takse će biti smanjene, dogovorio je ministar Mirko Šarović s ministrom za poljoprivredu Hrvatske Tomislavom Tolušićem.

Odlučeno je da će uvozne takse biti smanjene, ali ne i za koliko jer će se tragati za europskim prosjekom.

Odluka je donesena nakon što je jučer u Sarajevu na sastanku ministara četiri zemlje regije zaključeno kako Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorne odredbe.

Postoji obostran interes da se Pravilnik korigira, no konačan dogovor još nije postignut.

"Pregovaramo s Hrvatskom o visini uvoznih taksi", potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar Šarović.

Prema nezvaničnim informacijama, ministri su saglasni da taksa bude jedinstvena po jednom transportnom vozilu bez obzira na količinu voća i povrća koja se prevozi.

Podsjećamo, sastanak je održan povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, kojim je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada.

Novim Pravilnikom također je utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Ministri za trgovinu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmatrali su zajednički odgovor na odluku Hrvatske, a prethodnih dana moglo se čuti da nijedna od zemalja ne isključuje kontramjere. Također, nadaju se i reakciji iz Brisela zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije