Sarajevo halal sajam: Saradnja BiH sa Saudijskom Arabijom i Turskom

Radiosarajevo.ba
Sarajevo halal sajam: Saradnja BiH sa Saudijskom Arabijom i Turskom
Foto: BBI Banka / Panel diskusija „Vizija razvoja halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije“

Panel diskusija „Vizija razvoja halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije“, održana u okviru drugog dana Sarajevo halal sajma 2019, okupila je poslovne ljude iz dviju država koji su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti halala, a posebno u segmentima halal-turizma i proizvodnje halal-hrane.

O važnostima halal-cetrificiranja hotela govorila je direktorica turističke agencija Relax Tours i Pino Nature hotela Aida Terzić.

„BiH je prijateljska zemlja za muslimane i važno je da je kao takvu više promoviramo. Podaci ukazuju na rast broja turista i gostiju u BiH koji zahtijevaju halal-certificirane hotele i koji su spremni platiti više za uslugu“, rekla je Terzić.

Saleem Alsharary iz Al Mohandis Trading&Contracting Group naglasio je da su bogata historija BiH, osjećaj sigurnosti, prijateljski i susretljivi ljudi najvažniji resurs u privlačenju velikog broja turista.

„Ali je potrebno raditi više na promoviranju BiH kao halal-destinacije. Saudijska Arabija radi na minimiziranju restrikcija za dobijanje viza za ovu zemlju“, istakao je Alsharary.

O pozitivnim iskustvima na tržištu Saudijske Arabije govorio je direktor Bosnaploda iz Brčko Benjamin Vukotić.

„Halal-certifikat koji posjeduje kompanija Bosnaplod bio je veoma koristan u proboju na veliko svjetsko halal-tržište“, rekao je Vukotić.

Tokom panela o info danima Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori FBiH posvećenoj temi „Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Repulblike Turske: prilike, šanse i izazovi”, razgovarano je o jačanju ekonomske i unapređenju ukupne bilateralne saradnje BiH i Turske.

Istaknuto je da Ugovor donosi brojne mogućnosti domaćoj privredi, ali je naglašeno da kompanije pojedinačno trebaju angažirati kako bi njegov potencijal ostvarile u potpunosti, saopćeno je iz BBI banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije