Raste izvoz bh. mlijeka i mliječnih proizvoda

Radiosarajevo.ba
Raste izvoz bh. mlijeka i mliječnih proizvoda
Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2012. – 2016. godinе u kojoj se navodi da domaća proizvodnja u petogodišnjem periodu zadržava stabilnost proizvodnje i ostvaruje blagi porast.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u poređenju s izvozom iz prethodne godine veći za 11 posto.

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, pavlaka, jogurt i ostali fermentisani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava.

Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine je kompenziran plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice CEFTA Sporazuma.

Početkom 2016. godine je potvrđena ispunjenost uslova za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na evropsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina.

Daljnji razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je značajan jer konkurencija u regionu raste nakon vidljivog oporavka ovog sektora u Republici Srbiji koji je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.

Stoga će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nastavit pratiti stanje u ovoj oblasti i jednom godišnje izvještavati Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije