BiH najviše izvozi u Srbiju i Hrvatsku, najčešće poljoprivredne proizvode

N. K.
BiH najviše izvozi u Srbiju i Hrvatsku, najčešće poljoprivredne proizvode
AA / Ilustracija

Izvoz iz Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci 2017. godine iznosi 5,2 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 15,4 posto više nego za isti period u 2016. godini, dok u našu zemlju uvoz za period januar – juni 2017. godine iznosi 8,6 milijardi, što predstavlja povećanje od 11,6 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pokrivenost uvoza izvozom je dostigla 60,5 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit je na kraju polugodišta iznosio 3,4 milijardi KM.

Uvoz_Izvoz_Januar_Juni_2017.JPG - undefined

"Trend rasta izvoza se nastavlja, što je jako dobro za ekonomiju BiH, a posebno je značajno što raste obim trgovinske razmjene i što se smanjuje trgovinski deficit. Ovakvi pokazatelji predstavljaju dobre rezultate u odnosu na one koje smo imali samo nekih pet do šest godina iza nas. Kao što statistički podaci otkrivaju, uglavnom se izvozi najviše u EU i zemlje CEFTA-e, ali treba i istaći da je učešće poljoprivrednih proizvoda u izvozu u konstantnom porastu, što je sigurno najbitnija informacija“ kaže za Radiosarajevo.ba Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar.

Već sada je zabilježen visok rast bh. izvoza u razmjeni sa Srbijom i on iznosi 496,4 miliona KM, dok uvoz iznosi 938,8 miliona KM u odnosu na prvo prošlogodišnje polugodište.

U Srbiju smo najviše izvozili mineralna goriva, maziva i srodne proizvode u vrijednosti od 182 miliona, dok smo najviše opet uvezli hrane i stoke čija vrijednost iznosi 262,7 miliona KM.

"Srbija je osim Hrvatske naše tradicionalno tržište za izvoz robe jer naše ekonomije su donekle povezane, te je nivo kvaliteta roba ujednačen, tako da možemo očekivati i u narednom periodu smanjenje trgovinskog deficit, posebno kada je u pitanju izvoz iz naše zemlje u Srbiju koji će prema sadašnjim trendovima još više rasti“ objašnjava nam Hurtić.

Pozitivne trendove u razmjeni naša zemlja ostvaruje i u trgovini s Hrvatskom gdje je plasman roba za šest mjeseci povećan za 26,3 posto, dostigavši vrijednost od 601,1 mil. KM.

Analizirajući podatke Agencije za statistiku BiH, treba istaći da se Hrvatska učvrstila kao druga bh. izvozna destinacija, nakon Njemačke koja je na prvom mjestu. Naime, u ovu susjednu zemlje izvezli smo robe u vrijednosti od 601,1 miliona KM, dok smo uvezli u vrijednosti od 829,5 miliona KM.

Međutim, naš nam sagovornik pojašnjava da su za ove pozitivne pomake koji se odnose na izvoz najviše zaslužne same bh. kompanije.

„Ako analiziramo šta je uzrok povećanju izvoza, onda zasigurno najviše dugujemo činjenici da se bh. kompanije sve više okreću stranom tržištu i plasmanu robe iz tog razloga što je poslovanje na bh. tržištu iz dana u dan sve teže, počev od vrlo slabe potražnje koja i dalje opada, pa do slabe naplate i drugih problema s kojima se naše kompanije svakodnevno susreću“ navodi Hurtić.

Generalno gledajući, bh. kompanije su u zemlje CEFTA-e u prvih pola godine izvezle robe u vrijednosti od 810 miliona KM, što je više za 30,4 posto nego u istom periodu 2016. godine, dok je uvoz iznosio 1,07 milijardi KM, što je više za 9,5 posto nego u prva dva kvartala prošle godine.

Također, za prvih šest mjeseci izvoz u zemlje EU iznosio je 3,772 milijarde KM, što je više za 12,8 posto nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio 5,243 milijarde KM, što je više za 9,5 posto nego u prvom polugodištu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije