Ramiz Salkić: Povratnici kod Teslića ostvaruju značajne prihode kroz proizvodnju maline

Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić: Povratnici kod Teslića ostvaruju značajne prihode kroz proizvodnju maline

 Potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić posjetio je povratničko naselje Kamenica kod Teslića te u pratnji poljoprivrednih proizvođača obišao nekoliko lokacija na kojima se proizvodi malina.

"Godinama radimo na osnaživanju porodice, jer smatramo da je ekonomski jak pojedinac i jaka porodica garancija zdravog i stabilnog društva. Proizvodnju maline mi decenijama imamo u Podrinju, gdje se intenzivno vraćaju zasadi maline, međutim, posebno je interesantna činjenica da su povratnici u selima oko Teslića ovako brzo ovladali proizvodnjom", rekao je Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika entitetskog parlamenta. 

Istina, u tom procesu važna je, dodao je, činjenica povezivanje sa proizvođačima u drugim krajevima i primjena njihovih iskustava. 

"Također, model organizacije kroz zadruge, koji smo u zadnjoj deceniji podržavali, smatrajući da je dobar način interesnog povezivanja u određenoj proizvodnji, zaista je dao rezultate. Ovaj model se treba primjenjivati i u drugim povratničkim mjestima. 

Mreža kooperanata, okupljena oko jedne zadruge, može ekonomski podići cijelu regiju. Ovaj projekt podržalo je i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i zahvaljujući toj pomoći danas imamo razvijeno i jako naselje u kojem domaćinstva planiraju dalji razvoj i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju prilagođenu ovom terenu", ekao je Ramiz Salkić nakon obilaska malinjaka u okolini Kamenice. 

Stotinu porodica u ovom povratničkom naselju uključeno je u kooperantsku proizvodnju maline.

U prosjeku, na površini manjoj od hiljadu kvadratnih metara, dostiže se zarada od oko 3.000 konvertibilnih maraka, čime većina kooperanata ostvaruje prihode neophodne za egzistenciju. 

Zanimljivo je da se u ovim krajevima malina nije proizvodila prije rata, već je pokretanjem ovdašnjih zadruga stanovništvo pribjeglo proizvodnji maline iz nužde jer nije imalo priliku da dobije zasposlenje u državnim institucijama i javnim preduzećima. 

Kada su stekli potrebna znanja za proizvodnju, malina je postala šansa da se ostvari neophodni prihod, tako da prinosi dostižu i dvije tone po dunumu. Kompletnu proizvodnju otkupljuje ovdašnja zadruga "Šumski plod“, nudeći stabilnu i relativno visoku cijenu maline. 

U Kamanici je sagrađena i hladnjača čiji je kapacitet projektiran da zadovolji potrebe kooperantske proizvodnje na ovome području. 

Direktor Zemljoradničke zadruge "Šumski plod“ Ramo Topovčić iznio je podatak da se na području Kamenice iz godine u godinu povećava proizvodnja maline i površina zasada pod ovom kulturom. 

"Ove godine pod malinom je stotinu dunuma, a naša zadruga otkupljuje i plodove šumske jagode, koju sve češće susrećemo na našim plantažama. Otkupljujemo i borovnicu, gljive, kupine itd. Na ovaj način omogućavamo stanovništvu da ostvari zaradu na kućnom pragu. Otkupna cijena maline je tri konvertibilne marke. Sve proizvode plasiramo preko preduzeća "Tutti funghi“ iz Visokog, u inozemstvo. Moram naglasiti da smo upravo zahvaljujući ovome preduzeću ovdje i odlučili da krenemo sa uzgojem maline, jer smo od njih dobili sadni materijal, stručnu pomoć, a ovdašnje stanovništvo je vrijedno, tako da smo sve spojili i krenuli u proizvodnju. Federalno ministarstvo je pomoglo nabavku hladnjače i stvorilo preduslove da se proizvodi skladište i plasiraju na tržište u smrznutom obliku. Zahtjevi za našom malinom su veliki tako da već planiramo podizanje novih zasada", - kazao je Ramo Topovčić. 

U Kamenici kod Teslića posađene su sorte maline vilamet i polka koje omogućavaju veliki prinos, produžava im se branje umjesto dvadeset dana, kako je to bilo kod sorti koje su ranije uzgajane u Bosni, na nekoliko mjeseci, a prilagodljive su klimatskim uslovima ovoga područja. 

Procjenjuje se da će već u 2015. površine pod malinom na teslićkom kraju biti povećane za 20 procenata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije