Radnici iz BiH moći će doći u Njemačku i jedno vrijeme tražiti posao

Radiosarajevo.ba
Radnici iz BiH moći će doći u Njemačku i jedno vrijeme tražiti posao
Foto: Pixabay.com / Ilustracija
Nakon konsultacija dugih nekoliko mjeseci, njemačka vlada je završila nacrt novog zakona o doseljavanju radnika, kojim će, između ostalog, biti olakšan dolazak radnika iz BiH i zapadnog Balkana.

Kako javljaju njemački mediji, prema novom zakonu ukidaju se dosadašnje odredbe o tome da prednost pri zapošljavanju imaju njemački i državljani EU, kao i odredba o deficitarnim zanimanjima.

Podsjećanja radi, ova odredba, koja je sada na snazi, znači da olakšano zapošljavanje u Njemačkoj bh. državljani mogu dobiti samo ako imaju zanimanje koje je posebno traženo u Njemačkoj, a ne mogu ga obezbijediti njemački i europski državljani, poput medicinskih radnika i njegovatelja, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Nove odredbe će ukinuti sva ova ograničenja, a u Njemačkoj će moći dobiti posao svako ko uspije naći poslodavca, bez obzira na zanimanje.

Bh. državljanima će biti zanimljiva odredba po kojoj će u Njemačkoj određeno vrijeme moći tražiti posao, odnosno neće, kao dosad, prvo morati obezbijediti poslodavca i radnu dozvolu, pa se tek onda uputiti u Njemačku.

Takođe, bit će moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Njemačkoj.

Najspornija odredba nema veze s radnicima iz BiH ili zapadnog Balkana, ali je dovela do toga da se zakon nekoliko mjeseci "kiseli" u raznim odborima, je to kako se zakon odnosi prema imigrantima s Bliskog istoka.

Naime, njemačke socijaldemokrate su željele odredbu da ti imigranti mogu aplicirati za posao ako im bude odbijen zahtjev za azil, čemu su se uspješno suprotstavili njemački konzervativci.

U Ambasadi Njemačke u BiH, pak, upozoravaju da nisu tačni medijski napisi da će nove radne odredbe na snagu stupiti 1. januara naredne godine.

"Suprotno protivrječnim spekulativnim medijskim izvještajima, od 1. januara 2019. godine nisu predviđene izmjene Zakona o useljavanju u Njemačku. Prema tome, državljani BiH koji žele da se zaposle u Njemačkoj i dalje moraju imati odgovarajuću vizu u svrhu zapošljavanja prije ulaska u Njemačku", naglasili su oni.

Kako pišu njemački mediji, nacrt zakona će se u Vladi naći 19. decembra, a nakon toga će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Očekuje se da bi mogao stupiti na snagu prije proljeća naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije