Putin: Washington pokušava istisnuti ruski gas iz Evrope

Fena
Putin: Washington pokušava istisnuti ruski gas iz Evrope
Foto: EPA-EFE / Predsjednici Amerike i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Sjedinjene Američke Države da pokušavaju izgurati Rusiju s evropskih tržišta energentima.

On je kazao da je cilj posljednje runde američkih sankcija bio da natjera Evropu da umjesto ruskog, kupuje američki ukapljeni zemni gas.

Obraćajući se vanjskopolitičkom forumu na jugu Rusije, Putin je kritizirao američku vanjsku politiku koja seže do 1990-tih godina, optužujući zvaničnike u Washingtonu za izdaju ruskih nacionalnih interesa i nepoštivanje sporazuma o nuklearnom i hemijskom oružju koje su sami potpisali, izvještava agencija Reuters.

Međutim, Putin je izbjegao direktno kritiziranje američkog predsjednika Donalda Trumpa, čuvajući svoje najoštrije kritike za novi paket američkih sankcija koje je Trump nerado potpisao u augustu nakon što ih je odobrio Kongres.

"Nedavni paket sankcija koji je usvojio američki kongres otvoreno cilja da izgura Rusiju s evropskih tržišta energentima i da Evropu natjera na prelazak na skuplji ukapljeni zemni gas od SAD-a, iako njegova količina tamo još uvijek nije dovoljna", kazao je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije