Provjerite kad prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjeti raditi za sebe

Radiosarajevo.ba
Provjerite kad prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjeti raditi za sebe
Foto: Promo / Mojporez.ba

Prosječna zaposlena osoba u Bosni i Hercegovini od danas prestaje raditi za plaćanje svojih poreza, a počinje raditi za sebe, pokazuje nam platforma www.mojporez.ba. Zato danas želimo obilježiti Dan poreske slobode za prosječnu zaposlenu osobu u BiH, te ističemo da je prosječna osoba u BiH ove godine radila 205 dana za otplatu poreza, što je 8 dana više nego 2018. godine, i 13 dana više nego 2017. godine.

Dakle, osoba sa prosječnim primanjima i potrošačkim navikama je ove godine uplatila više poreza u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, ove godine u Federaciji je po osnovu rada i potrošnje prosječna osoba uplatila 10.190 KM, u odnosu na 9.800KM prošle godine. U RS-u je po istom osnovu prosječna osoba ove godine uplatila 8.550KM, u odnosu na 8.350KM prošle godine. Ovaj rast se može pripisati rastu prosječnih plata u oba entiteta, te promjeni potrošačkih cijena i navika građana.

Šta se (nije) promijenilo u poreskoj politici?

U odnosu na to šta se jeste promijenilo u poreskoj politici u BiH, mnogo je značajnije istaći šta se nije promijenilo. Naime, vlasti u BiH su se reformskim dokumentima još prije četiri godine obavezale da će promjene u poreskoj politici dovesti do toga da se poresko opterećenje prebaci sa rada na potrošnju.

Međutim, do današnjeg dana nije se desilo očekivano smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje u FBiH, odnosno poresko rasterećenje radničkih primanja. S druge strane, u RS je došlo do poreskog rasterećenja plata kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 200KM na 500KM u 2018. godini, te kroz donošenje Zakona o podsticajima u privredi RS koji je stupio na snagu u julu 2019. godine, a koji definiše uslove, korisnike i postupak za ostvarenje prava na podsticaje za povećanje radničkih plata. U skladu sa trendom iz prethodnih godina, nastavilo se povećanje oporezivanje potrošnje, pa su tako 1. januara 2019. godine povećane akcize na duhan.

Na www.mojporez.ba izračunajte vaš lični Dan slobode od poreza!

Ovim povodom pozivamo sve građane i građanke BiH da posjete ažuriranu platformu www.mojporez.ba na kojoj mogu izračunati lični Dan poreske slobode – dan kada prestaju raditi za plaćanje poreza, a počinju raditi za sebe. Zbog kompleksnog poreskog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza građanima su slabo razumljivi.

Dovoljno je da odgovorite na samo nekoliko pitanja o svojim primanjima i potrošačkim navikama, a zauzvrat ćete saznati koliko poreza plaćate na godišnjem i mjesečnom nivou i po kojim osnovama i na šta se tačno troši novac koji uplaćujete. Takođe, www.mojporez.ba će svakom korisniku izračunati lični Dan poreske slobode. Platforma www.mojporez.ba je kreirana od strane Centra za politike i upravljanje i U.G. Zašto ne u saradnji sa Centre for International Private Enterprise i Lithuanian Free Market Institute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije