Privredni gigant pružio ruku bh. gradovima

M. R. S.
Privredni gigant pružio ruku bh. gradovima
Foto: FMT / Sa samita u Turskoj

Na četvrtom tradicionalnom godišnjem poslovnom samitu „Put svile“, koji organizuje Republika Turska, učestvovalo je više od 500 učesnika iz 23 zemlje, a među njima u 18 privrednika iz 12 firmi iz Bosne i Hercegovine.

Na čelu delegacije iz naše zemlje bio je Zlatan Vujanović, predsjednik Savjeta za strane investitore FBiH i federalni ministar trgovine, koji je istakao da je tokom razgovora sa čelnicima milionskog grada Trabzona, koji je bio domaćin ovogodišnjeg „Puta svile“ izražena volja za uspostavu odnosa zbratimljenosti s nekim od gradova u BiH.

„Riječ je o gradu koji je industrijski i poslovni centar sjeverozapadne Turske, jednom privrednom gigantu. Njihova otvorena ruka za kreativne lidere naših općina i gradova je velika prilika“, rekao je Vujanović za Radiosarajevo.ba.

Na samitu „Put svile“, koji je održan od 27. do 29. novembra, održano je niz poslovnih konferencija i panela, kao i susreta poslovnih ljudi i privrednika.

„Ministar Vujanović je na panelu „Kultura i turizam - poveznica za ekonomski razvoj među zemljama Puta svile“, predstavio potencijale BiH i FBiH za poslovna ulaganja i strane investicije, s naglaskom na turizam, te istakao značaj kulturno-historijske tradicije i povezanosti BiH i Turske“, saopćeno je danas iz Ministarstva trgovine FBiH.

Vujanović je istakao i da naša zemlja ima dobre odnose s Kinom i Rusijom, te je naglasio uvijek aktuelnu ambiciju za privlačenje turista, čiji je trend posjete rastući, ali još uvijek mali u odnosu na potencijale, ali i investitora iz Kine i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije