Preduzeća iz FBiH moći će prebijati dugove sa firmama iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Preduzeća iz FBiH moći će prebijati dugove sa firmama iz RS-a
Nelikvidnost predstavlja jedan od najvećih problema domaće ekonomije. U BiH je postalo normalno da firme čekaju na plaćanje računa više od 100 dana od dospijeća.

Najviše ispaštaju mala i srednja preduzeća, o čemu svjedoči podatak od više od 60.000 blokiranih računa firmi koje su zarobljene u međusobnim potraživanjima.

Riječ je o milijardama KM koje bi, da se oslobode, itekako pomogle domaćoj ekonomiji.

Ciklusima međusobnog “prebijanja dugova” znatno se smanjuje problem nelikvidnosti i oslobađaju sredstva važna za razvoj domaće ekonomije.

Rollsoft i Banjalučka berza 23. i 24. jula organiziraju ciklus multilateralnih kompenzacija (prebijanje duga između firmi) u kojem će tvrtke iz cijele BiH naplatiti svoja potraživanja i izmiriti dugove u dva dana, putem lanca prebijanja.

Registracija za učešće u ciklusu prebijanja duga je besplatna. Ciklus kompenzacije organizira Banjalučka berza za područje RS u saradnji s Rollsoftom za područje Federacije BiH, priopćio je Rollsoft.

Sofisticirani algoritam omogućuje svim pravnim i fizičkim osobama koje učestvuju u ciklusu prebijanja dugova da izmire potraživanja i dugovanja bez plaćanja sa svojih bankovnih računa.

Riječ je o praksi koja se provodi u razvijenim ekonomijama širom svijeta, a na ovim prostorima je bila prisutna prije rata, u okviru Službe društvenog knjigovodstva (SDK).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije