Potop bitcoina: Za nekoliko sati vlasnici izgubili 21,7 milijardi dolara

J. M.
Potop bitcoina: Za nekoliko sati vlasnici izgubili 21,7 milijardi dolara
Foto: Fortune / Bitcoin
Zbog neizvesne budućnosti trgovanja kriptovalutom, bitcoin je na najvećoj svjetskoj berzi Bitstamp u srijedu doživio pravi potop.

Najprije je kriptovaluta pala ispod psihološke barijere 10.000 dolara, a onda popodne malo porasla.

Sve u svemu, to je dramatičan gubitak vrijednosti bitcoina! Ako se zna da je u opticaju 16,77 miliona bitkoina, to je značilo da je u svega nekoliko sati kriptovaluta svojim vlasnicima donijela gubitak od 21,7 milijardi dolara!

"Postoji puno panike na tržištu", rekao je Charles Hyter, osnivač industrije usluga Cryptocompare. 

Budućnost "digitalnih dioničara" je neizvjesna, slažu se svi stručnjaci. Na martovskom samitu zemalja G20, jedna od tema mogla bi biti strožija pravila o trgovini kriptovalutama.

Za Stevena Englandera, glavnog investicionog stratega u upravljanju aktivom Rafiki, nastupila je kritična faza.

"Investitori u kriptovalute moraju odlučiti da li će se odreći bitkoina zbog izvjesnih tehničkih ograničenja, ili će se kockati u namjeri da projekt bitkoina preskoči sve prepreke."

Bitcoin, koji je lansiran 2009. godine kao sredstvo plaćanja nezavisno od centralnih banaka i drugih državnih institucija, već neko vrijeme nalazi se pod pritiskom, ali se ispijeva oporaviti.

Bez obzira na posljednji gubitak vrijednosti, oni koji su na vrijeme nabavili bitcoin su "u plusu" jer je kriptovaluta prije godinu dana vrijedila nešto više od 1.000 eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije