Poslodavci: DERK da odbije povećanje tarifa i cijene struje

Radiosarajevo.ba
Poslodavci: DERK da odbije povećanje tarifa i cijene struje
Foto: UPFBiH / Mladen Pandurević

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je i danas Državnu regulatornu agenciju za električnu energiju (DERK) BiH da pažljivo analizira zahtjeve Elektroprijenosa BiH i Nezavisnog operatera sistema u BiH za povećanje tarifa.

Uz ocjenu da su ti zahtjevi neprimjereni i nerealni te da treba zaštititi krajnje kupce struje, očekuju da će DERK odbiti povećanje cijene struje.

„Kao razlog povećanja tarifa navodi se smanjena potrošnja električne energije na prenosnoj mreži u BiH zbog prestanka rada Aluminija, kao i da se zadrži 'profitabilno poslovanje' ovih kompanija. Pitamo da li je korektno održavati poslovanje sa značajnim profitom tako što će se samo povećati cijena mrežarine kupcima“, pitao je danas na pres konferenciji Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Kazao je da bi povećanje cijena mrežarina rasle cijene struje za kupce na visokom naponu kao što su Arcelor Mittal, željeznice, BSI Jajce, Cementara Kakanj, Tvronica cementa Lukavac...

Odluka do kraja januara: Slijedi li poskupljenje struje u BiH

Pandurević je danas podsjetio da je DERK posljednji dan prošle godine donio Odluku o izmjeni tarifa za sistemsku i pomoćnu uslugu, kojom je ovu tarifu povećao za 12 posto, što znači da će kupci na prenosnoj mreži imati 0,5 posto veće ukupne troškove energije.

„Ako DERK prihvati ove prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto“, ponovio je Pandurević, te dodao da bi to dalje značilo povećanje cijena proizvoda i usluga.

Pandurević je kazao i da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u BiH.

Najavio je i da će udruženje poslodavaca pokrenuti razgovore o preispitivanju zakona kojima je definisan rad regulatora jer trenutno regulatori uglavnom ne odgovaraju nikome za odluke koje donose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije