Uprkos zadovoljavajućoj proizvodnji pšenice najavljeno poskupljenje hljeba

S. H.
Uprkos zadovoljavajućoj proizvodnji pšenice najavljeno poskupljenje hljeba
Pixabay / Ilustracija
Iako ovogodišnje suše nisu utjecale na proizvodnju pšenice u Bosni i Hercegovini, doći će do poskupljenja hljeba.

Poskupljenje su najavili iz Udruženja pekara BiH, rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nermin Bičo.

"Desit će se ono na što upozoravamo mjesecima. Pšenica je dobro rodila, ali kukuruz nije pa će poljoprivrednici morati pšenicu umjesto u mlin davati stoki", rekao je Bičo.

Kako je objasnio, zbog toga će doći do povećanja uvoza pšenice po sumnjivoj kvaliteti jer je i u regionu došlo do sličnih problema u poljoprivredi, zbog čega će doći do poskupljenja hljeba.

Prema riječima Nermina Biče, doći će do poskupljenja i mesa i mesnih prerađevina, a mljekari su već ranije najavili poskupljenja. Cijena kukuruza i brašna diktirat će i cijenu hljeba, potvrdio nam je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i direktor pekarsko-slastičarskog preduzeća Krajina klas d.o.o. Banja Luka.

"Mlinari su najavili poskupljenje brašna od 20 do 30 posto što će uvjetovati i poskupljenje hljeba. Tačne cijene nećemo znati prije kraja septembra", rekao nam je Trivić.

Dok Udruženje pekara najavljuje povećanje cijena hljeba, mnogi proizvođači ne razmatraju poskupljenja.

"Prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo prati kretanja na tržištu žitarica, uredno se snabdijevamo pšenicom i trenutno ne planiramo povećavanje cijena hljeba", rekli su nam iz Klasa d. d. Sarajevo.

"Velepekara Klas s tradicijom dugom 65 godina, ima snagu i kapacitet koji nam omogućava da i u situaciji kada su kretanja na tržištu žitarica negativna, potrošačima osiguramo proizvode vrhunskog kvaliteta bez korekcija cijene. Snaga i kvalitet Klasa upravo i dolazi do izražaja u ovakvim situacijama, kao faktor stabilizacije i zaštite poljoprivrednih proizvođača, kupaca, potrošača i tržišta u cjelini", objasnili su iz Klasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije