Porezna uprava FBiH otkrila 30 neprijavljenih radnika

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava FBiH otkrila 30 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su u toku inspekcijskog nadzora 18. jula ove godine izvršili 113 kontrola i tom prilikom otkrili 30 neprijavljenih radnika.

Kontrola je vršena na području Livna, Tomislavgrada, Bosanskog Grahova, Kupresa, Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka, Doboja, Živinica, Kladnja, Čelića, Lukavca, Sapne, Banovića, Viteza, Jajca, Travnika, Busovače, Turbeta, Bugojna, Čitluka i Konjica.

Također je otkriven i 21 obveznik koji nije evidentirao promet, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i pet objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 23 objekta, a u 60 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 130.750 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, a ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Upućen je poziv radnicima koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, jer će, kako je istaknuto, samo tako moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Također je Porezna uprava FBiH uputila poziv i građanima, računovođama i revizorima da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije