Porazno: 70 posto registriranih vozila ne zadovoljava kriterije tehničkog pregleda

Fena
Porazno: 70 posto registriranih vozila ne zadovoljava kriterije tehničkog pregleda
Posljednja studija Instituta za privredni inženjering Zenica pokazala je da 70 posto vozila provjerenih u studiji nije zadovoljilo kriterije da prođe tehnički pregled.

To je istaknuto na sjednici Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila Privredne komore Federacije BiH.

Njemački policajci u čudu: Kako je mali transporter prošao tehnički pregled u BiH

Predsjednik Udruženja Haris Muratović izjavio je da je potrebno apelovati na vlasti da poduzmu dodatne mjere na otklanjanju neregularnosti na tehničkim pregledima vozila zbog zaštite sigurnosti i života građana.

Dodao je da je u 2,5 godine rada tog udruženja bilo i pozitivnih pomaka u aktivnostima s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH kao što je zabrana uvoza za vozila ispod Euro 4 norme, homologacija novih rezervnih dijelova, te oslobađanje od tehničkog pregleda za nova vozila u drugoj godini.

"Od inicijativa koje su u proceduri izdvojio bih onu za prijenosne registarske tablice i mogu reći da smo naišli na konstruktivan dijalog nadležnih ministarstava", rekao je Muratović.

Također, naveo je i da su tražili da iz saobraćajnih dozvola bude izbačena godina proizvodnje i da bude upisivana modelska godina, te mogućnost registracije pick-up vozila na fizičke osobe.

Po podacima BIHAMK-a za 2017. godinu, više od 66 posto registriranih vozila u BiH je starije od 18 godina, a više od 88 posto voznog parka je starije od 12 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije