Pokrenuta inicijativa da se iz BiH zabrani izvoz drveta i drvnih prerađevina

N. K.
Pokrenuta inicijativa da se iz BiH zabrani izvoz drveta i drvnih prerađevina
Foto:Pixabay / Ilustracija
Izvoz šumskih drvnih prerađevina iz BiH bit će zabranjen na dvije godine te će biti uvedena i taksa na izvoz građe ako pred Vjećem ministara BiH prođe zajednička inicijativa entitetskih vlada, koju su dogovorili i predložili privrednici.

Ova inicijativa je pokrenuta od strane Privredne komore FBiH i Privredne komore RS-a, kao i resornih ministarstava oba entiteta da bi se osiguralo više sirovine prerađevačima drveta a ne da se sirovina i poluproizvodi (rezana građa) izvoze.

"Na osnovu toga, Vlada FBiH i Vlada RS-a su Vijeću ministara uputili zahtjev za zabranu svih šumskih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz za  rezanu građu bukve i hrasta", rečeno je za Radiosarajevo.ba u Privrednoj komori FBiH.

Na osnovu ove inicijative, očekuje se bolje snadbijevanje prerađivača drveta posebno proizvođača finalnih proizvoda od masivnog drveta.

drvoprerada-suma1.jpg - undefined

Ako posmatramo statistiku, u strukturi izvoza 40 posto zastupljen je namještaj, oko 15 posto šumski sortimenti, oko 40 posto rezana građa i 5 posto na ostale drvne prerađevine.

"Struktura izvoza nije povoljna te nastojimo ju poboljšati u korist izvoza finalnih proizvoda. Nažalost, drvna industrija ima suficit u robnoj razmjeni i toga smo u Privrednoj komori FBiH svjesni, te nastojimo upravo kroz zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata iz BiH ovaj suficit smanjiti", rečeno nam je.

Međutim, dok s nestrpljenjem očekujemo da ova inicijativa stupi na snagu, još nije poznato kada će je Vijeće ministara BiH staviti na dnevni red.

Podsjećamo, Hrvatska je uvela zabranu izvoza hrastovih trupaca na dvije godine zbog pronalaska štetnog organizma-hrastova mrežasta stjenica. Crna Gora je zabranila izvoz određenih šumskih sortimenata do maja 2019. godine. Albanija je zabranila sječu šume na period od 10 godina.

Također, većina zemalja okruženja i Evropske unije uvele su takse na izvoz drvnih sortimenata ili potpuno zabranile njihov izvoz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije