Ova država do kraja ove godine bit će među top 5 ekonomija svijeta

Radiosarajevo.ba
Ova država do kraja ove godine bit će među top 5 ekonomija svijeta
Foto: Pixabay / Ilustracija

Indija će do kraja ove godine preteći Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija, prema predviđanjima kompanije IHS Markit.

Nakon toga će joj trebati još samo šest godina da od Japana preuzme titulu treće najveće ekonomije na svijetu, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Indije dostići 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, što ide u prilog nedavno najavljenom ambicioznom planu indijskog premijera Narendre Modija da indijska ekonomija dostigne vrijednost od 5.000 milijardi dolara u narednih pet godina.

"Ukupan indijski BDP će, kako se predviđa, porasti sa 3.100 milijardi dolara u 2019. godini na 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, dok će veličina indijskog potrošačkog tržišta porasti sa ovogodišnjih 1.900 milijardi dolara na 3.600 milijardi dolara do 2025. godine", navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da bi Indija trebalo da postane jedan od glavnih pokretača rasta u azijsko-pacifičkom regionu i da će u velikoj mjeri doprinijeti rastu globalnog BDP-a.

Ali da bi se to dogodilo Indija mora da izvrši reforme pravosudnog sistema i tržišta rada, ali i razvoj transportne i energetske infrastrukture, ocenjuje se u izveštaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije