Otvorena prva zanatska pivara u Srebrenici "Silvertown"

Radiosarajevo.ba
Otvorena prva zanatska pivara u Srebrenici "Silvertown"
U Srebrenici je zvanično otvorena prva craft pivara koja promovira kvalitetno pivo i Srebrenicu.

Priprema i probna proizvodnja počela je početkom godine, a na ideju je došao Davorin Sekulić koji je za ovaj posao podigao kredit i upustio se u izazov koji znači veliki rizik.

"Na ideju sam došao iz razloga što u našoj zemlji postoji veoma mali broj zanatskih pivara. Mnogo sam istraživao i sva svoja sredstva uložio u pokretanje pivare u Srebrenici", kaže Davorin.

Davorin je zbog nedostatka posla otišao u Sarajevo gdje radi kao fotoreporter, a poslom i radom u pivarom želi se ponovo da se vrati u Srebrenicu.

"Zbog egzistencije otišao sam u Sarajevo. Srebrenica je moj grad gdje se želim vratiti tako da radom pivarom sebi otvaram posao", kaže on i ističe da će na početku biti zaposlena jedna osoba.

Dodatnu podršku dobio je od PortAgora iz Tilburga, organizaciju koja je pomogla uređenje prostora za degustaciju i obuku.

"Izuzetnu pomoć pružili su nam i Nik i Andrej s kojima smo radili u Holandiji gdje je nastalo novo pivo, četvrto iz naše pivare, Pivovica, kojim planiramo osvojiti šire tržište jer je unikatno", kaže on.

Direktor organizacije PortAgora iz Tilburga Jan van Esch kaže da je ovo prilika za Srebrenicu ali i dobra promocija ovog mjesta.

"Ovi momci su sa veoma malo para uredili ovaj prostor tako da vjerujem u njihove ideje i uspjeh im je zagarantiran”, ističe Jan.

Interes za pivom je veliki, kao u našoj zemlji, tako i vani, a nije moguće proizvesti kolika je potražnja.

Trenutno se proizvodi četiri vrste piva svijetlo, tamno, crveno i plavo, među kojima su Andrićeva tetka, Perkman, Vidran i Pivovica posebnih ukusa.

"Osnovna razlika zanatskog piva i lager piva s tržišta je kvalitet jer mi koristimo kvalitetan pivski kvasac i ječam, u zanatskom pivu nema vještačkih aditiva, sirovina lošeg kvaliteta, kukuruzne krupice i slično", objašnjava Davorin.

Najavio je uskoro mogućnost kupovine piva u nekim prodavnicama i kafićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije