Otvoren sajam Grapos Expo 2018: "Budućnost se ne očekuje, ona se gradi"

Anadolija
Otvoren sajam Grapos Expo 2018: "Budućnost se ne očekuje, ona se gradi"
Foto: Anadolija / Otvaranje sajma
Pod motom "Budućnost se ne očekuje, ona se gradi" u gračaničkoj poslovnoj zoni "Fering" danas je otvoren Grapos Expo 2018, međunarodni sajam poduzetništva i obrta širokog spektra.

Sajam se prostire na 6.000 kvadratnih metara zatvorenog i 23.000 kvadrata otvorenog prostora, a prijavilo se preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te zemalja regije i Evrope. Partner ovogodišnjeg sajma je Hrvatska obrtnička komora (HOK). 

Ovogodišnji Grapos Expo otvorili su Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona, i Nusret Helić, načelnik Gračanice. 

Nedžad Nuhanović, direktor sajma Grapos Expo 2018, očekuje obaranje rekorda kada je u pitanju broj posjetitelja, kojih je prošle godine bilo preko 20.000. 

Nedžad Nuhanović - undefined

Foto: Anadolija / Nedžad Nuhanović

"Puno dešavanja, puno interesantnih stvari. Izlagači su iz drvnog, metalnog sektora, plastike i poljoprivrede, stari i umjetnički zanati, turizam. Imat ćemo prezentaciju živog rada starih umjetničkih zanata, da malo vratimo ono što je zaboravljeno, a veliki broj izlagača je pripremio posebne popuste sajamske za svoje proizvode", naveo je Nuhanović. 

Kazandžija Enes Sarajlić iz Bugojna jedan je od zanatlija koji je uzeo učešće na sajmu. Izrađujući mustru na jednoj džezvi, pojašnjava da je svaka stvar koju napravi unikat, te da ima pečat i da se koristi za upotrebu. Sarajlić radi sa bratom, sinom i još nekoliko radnika. Od ovog se posla, ističe, može živjeti, ali da bi kvalitet nastao, neophodno je voljeti ono što se radi i dati svoj maksimum. 

gracanica_sajam_AA_004.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Ova svaka stvar je unikat. Svaka stvar je priča za sebe. Kada pogledate, možda ste negdje vidjeli neke radove, ali ovakve radove sumnjam da ćete naći. To je rad sa puno majstorluka, sa puno ljubavi, sa puno umijeća. Ne može se raditi na silu. Znači, rad na silu ne ide. Kada ne radite iz ljubavi, ne ide posao", navodi Sarajlić, te poručuje da "nema kahve bez bakrene džezve." 

Gračaničko glineno posuđe nadaleko je poznato, a njihova izrada u porodici Huskić prenosi se s generacije na generaciju. Svaka posuda služi za spravljanje određenog jela. Huskići proizvode pršulje za sutliju, lonce za bosanski lonac, đuveče, dagare i druga slana jela. 

"Glina i kamen su materijali. To se melje i radi se i onda se suši. Kada se osuši, pečemo, a kada ispečemo, onda kalimo za pripremu, da se pripremi za kuhanje", objašnjava Sabaheta Huskić proces nastanka jedne posude. 

Inače, Gračanica je među privredno najrazvijenijim sredinama u Bosni i Hercegovini. Nusret Helić, načelnik Gračanice, podsjeća da je u ovoj općini registrirano preko 500 malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i blizu 700 obrtnika. 

Nusret Helić - undefined

Foto: Anadolija / Nusret Helić

"Gračanica je daleko više i ona je iznad prosjeka Bosne i Hercegovine i svaki dan je to sve bolje. Dakle, ovdje je biznis nosilac svega", poručuje Helić. 

Isto kao što se ova općina odavno izborila za svoje mjesto u privrednom životu, tako se i organizatori Grapos Expo-a nadaju se da će ovaj sajam pozicionirati kao najveći privredni događaj u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije