Osigurana sredstva za otpremnine radnicima Aluminija

Radiosarajevo.ba
Osigurana sredstva za otpremnine radnicima Aluminija

''Predočeno nam je da su osigurana sredstva za otpremnine i da će se taj financijski krug zatvoriti'', rekao je za Bljesak.info potpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, Stjepan Bevanda, nakon što je održan sastanak sindikalista s Upravom preduzeća.

Hronologija: Uspon i pad mostarskog Aluminija

Bevanda kaže kako su sredstva osigurana za one koji žele otpremnine, ali da se od sindikalista traži pristanak na novu standardizaciju što oni odbijaju. ''Traži se naš pristanak da se usvoji nova standardizacija. Mi kao sindikat nikada nećemo pristati na to da 500 naših kolega amenujemo da dobivaju otkaz jer smatramo da su radnici najmanje krivi'', rekao je Bevanda ističući kako je riječ o pravnim zavrzlamama i vrlo kratkim rokovima.

Naveo je kako ima djelatnika kojima se žuri i koji ne bi čekali.  

''Ali onda bi gubili neka prava s biroa, pravo na naknadnu i ne bi imali mogućnost aktivirati policu osiguranja tko ima kredite ako ostane tehnološki višak'', rekao je Bevanda.

Kaže da, ako od 1. novembra ne bude ništa od pokretanja proizvodnje, ako se ne nađe strateški partner, i ljudima kojima je obećano da bi bili pokretači ponovne proizvodnje bi se prikupio novac za otpremnine. ''Bilo bi to po istim uvjetima kao i za one što ne žele više raditi'', rekao je Bevanda dodavši da po sadašnjem planu bi radilo oko 390 ljudi, a njih oko 490 bi bilo tehnološki višak.

''Ako ne bi došao strateški partner, od ove priče nema ništa'', rekao je Bevanda za Bljesak.info dodavši kako će najavljeni protesti ovisiti o tomu hoće li se ispoštovati njihovi, zakonom utemeljeni, zahtjevi. Iz Uprave Aluminija rečeno nam je kako ovih dana ima sastanke s predstavnicima radnika na temu sistematizacije, tehnološkog viška i otpremnina te da neće izlaziti u javnost do okončanja pregovora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije