Općina Novi Grad i BBI banka: Mogućnost finansiranja biznisa i bez kamate

Fena
Općina Novi Grad i BBI banka: Mogućnost finansiranja biznisa i bez kamate

Pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović i član Uprave BBI banke Emir Čehajić potpisali su danas dva ugovora, na osnovu kojih će privrednicima sa područja te općine biti omogućeno finansiranje biznisa i bez kamate.

"Cilj nam je da pomognemo privredi po pitanju zapošljavanja i očuvanja radnih mjesta kroz ponudu veoma povoljnih finansijskih sredstava za privredna preduzeća kao i za početnike u biznisu. Kroz ovu ponudu BBI će ponuditi kratkoročna, srednjoročna i dugoročna sredstva u raznim iznosima zavisno od tipa finansiranja", rekao je Čehajić.

Općina privrednicima sufinansira četiri posto profitne stope, tako da je ove godine po prvi put profitna stopa za privredna društva i samostalne poduzetnice nula posto, a za početnike u biznisu 0,5 posto.

Izrazio je zadovoljstvo što će se implementacijom ove linije kreirati, kako kaže, nova radna mjesta kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija, te podržati novi poduzetnici.

"Općina Novi Grad sistemski provodi mjere podrške privrednicima i lokalnom ekonomskm razvoju. Od 2013. do 2017. godine postigli smo značajne efekte, koji se ogledaju u plasiranju više od 31 miliona KM povoljnih finansijskih sredstava, ukupno je kroz navedene linije otvoreno 782 radnih mjesta, zadržano je 6.245 radnih mjesta, te smo imali 124 kompanije koje su koristile ova sredstva. Nadamo se da ćemo u ovoj godini preći brojku višu od 1.000 radnih mjesta", izjavio je Kahrović nakon potpisivanja ugovora.

Očekuje da u narednom periodu BBI banka raspiše javni poziv na koji će se moći prijaviti privrednici koji imaju sjedište ili poslovne jedinice na području općine Novi Grad.

Također, za podsticaj startup kompanijama mogu se prijaviti novoregistrovani samostalni poduzetnik ili privredno društvo, osnovano unazad godinu danas sa sjedištem na općini Novi Grad, kao i fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriji ove općine a, koja želi pokrenuti vlastiti biznis ili je u procesu registracije firme i koja treba dostaviti referentan biznis plan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije