Komercijalne banke i višak novca: Šta nakon nove odluke Centralne banke BiH

K. S.
Komercijalne banke i višak novca: Šta nakon nove odluke Centralne banke BiH
Foto: Ilustracija / Banka šalter

Centralna banka Bosne i Hercegovine uvela je od 1. maja 2019. godine veću negativnu kamatnu stopu na višak novca iznad obaveznih rezervi za sve komercijalne banke. Ovaj potez nije dobro dočekan među komercijalnim bankama, jer će one sada morati plaćati troškove držanja viška novca kod Centralne banke BiH.

Za sav novac iznad obavezne rezerve, komercijalne banke plaćat će Centralnoj banci BiH 0,4 posto kamate.

Na ovu odluku CBBiH utjecala je činjenica da je višak sredstava komercijalnih banaka u Centralnoj banci BiH dostigao historijski najviši nivo od tri milijarde KM početkom ove godine uprkos prethodnim mjerema središnje bosanskohercegovačke monetarne institucije.

Međutim, ovakva odluka Centralne banke BiH vjerovatno će koristiti običnim građanima, jer će banke gledati da višak novca ponovo plasiraju kroz kredite i zajmove stanovništvu i to sa nižim kamatama.

Upitan da prokomentira odluku Centralne banke BiH, direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle objasnio je za Radiosarajevo.ba da je poslovna politika Centralne banke BiH normalna jer ona mora plaćati troškove svojih depozita, i želi to poravnati sa naplatom kamate komercijalnim bankama.

“Centralnu banku BiH novac je koštao dva puta više nego što je uzimala od banaka. Poslovna politika Centralne banke BiH je bila normalna da ujednači tu kamatnu stopu i kad je već ne zarađuje bankama, da je i ne gubi na bankama”, rekao je Kutle.

Govoreći o novcu iznad obaveznih rezervi, naš sagovornik pojasnio je da je sada veća ponuda novca u bankama od potražnje, što bi se moglo pozitivno odraziti i na stanovništvo.

Problem po komercijalne banke je i to što u Bosni i Hercegovini ne postoje kvalitetni projekti koji bi mogli biti finansirani.

Na “Jahorina ekonomskom forumu”, koji je održan u aprilu ove godine, predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić spomenuo je da nedostaje veće partnerstvo između banaka i države kako bi bili finansirani infrastrukturni projekti, energetika, autoputevi itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije