Obuku za varioce završile 33 osobe

Radiosarajevo.ba
Obuku za varioce završile 33 osobe
Foto: Nezavisne novine / Bosanska Krupa: Varioci nakon obuke zasnovali radni odnos
U okviru projekta povećanja konkurentnosti radne snage, koji se provodi u Bosanskoj Krupi, za zanimanje varioca edukovane su 33 osobe i njima su uručeni certifikati o uspješno okončanoj obuci.

Radi se uglavnom o osobama koje su bile na evidenciji Biroa za zapošljavanje i onima koji su izrazili želju za prekvalifikacijom, a izabrani su putem javnog konkursa.

Obuka je trajala u proteklih šest mjeseci, a neki od polaznika već su dobili priliku da zasnuju radni odnos u firmama na ovom području.

Projekat se realizuje u okviru programa pod nazivom "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", čiji je implementator Centar za lokalni razvoj (PLOD), prenose banjalučke Nezavisne novine.

Partneri u ovom projektu su lokalne vlasti, Služba za zapošljavanje USK, Mješovita srednja škola "Safet Krupić" te pet preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije koja egzistiraju u Bosanskoj Krupi.

Prema riječima Armina Halitovića, načelnika te općine, za te potrebe uspostavljen je centar za obuku koji se nalazi u prostorijama Srednje škole "Safet Krupić" i on je opremljen neophodnim mašinama i opremom za edukaciju, čija je ukupna vrijednost 90.000 KM.

"U sklopu centra vrši se obuka kadrova za metaloprerađivačka zanimanja. On je veoma važan za našu lokalnu zajednicu, jer će ovdje neophodna praktična znanja sticati srednjoškolci, ali i svi oni koji se odluče za prekvalifikaciju kako bi se zaposlili u metalskoj industriji", rekao je Halitović.

Dodao je da će ubrzo započeti novi ciklus obuke za još 33 osobe za varioca.

Ovo je veoma važan projekat za Bosansku Krupu, jer se posljednjih godina pojavio problem nedostatka stručne radne snage u lokalnoj metaloprerađivačkoj industriji s obzirom na to da veliki broj radnika napušta preduzeća i odlazi na rad u inostranstvo.

Općina Bosanska Krupa je lider u oblasti metaloprerađivačke industrije na području USK i u toj oblasti zapošljava nekoliko stotina radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije