Novi rekorder: Ima veću plaću od Tima Cooka i Elona Muska

Radiosarajevo.ba
Novi rekorder: Ima veću plaću od Tima Cooka i Elona Muska
Wan Long koji prema Wikipediji ima 77 ili 78 godina, šef je tvrtke WH Group koja se bavi proizvodnjom svinjetine.

On je skromnu tvornicu mesa u društvenom vlasništvu uspio pretvoriti u najvećeg svjetskog proizvođača svinjetine.

Danas je milijarder, a godišnja plaća mu je 291 milion dolara u novcu i dionicama.

Prema Bloombergu Wan Long ima plaću veću nego neki poznati američki izvršni direktori poput Tima Cooka (Apple), Elona Muska (Tesla) i Lloyda Blankfeina (Goldman Sachs).

Cook je za 2017. godinu dobio oko 99 miliona dolara uključujući bonuse i dionice, a Musk je dobio 150 miliona. Blankfein, jedan od najutjecajnijih ljudi na Wall Streetu je dobio 25 miliona.

WH Group je kupila manje tvornice širom svijeta pa su tako u njenom posjedu firme iz SAD-a, Kine, Europe... U periodu od 2013. do 2017. godine Wan je dobio 759 miliona dolara u plaći i dionicama.

WH Group trenutno na tržištu ima vrijednost od oko 15 milijardi.

Nekima je ipak visina Wanovih prihoda pomalo sumnjiva. Misle da je to nevjerovatan broj i da je u poređenju s ostalima s liste vrlo visok. U firmi WH Group kažu da je Wan zaslužio nagrade jer je izgradio svoj biznis i doveo do kupovine kompanije Smithfield 2013. godine vrijedne 4,7 milijardi dolara.

Wan je, kažu, podigao profit kompanije i smanjio dugovanja te se očekuje da će pomoći kompaniji da još više zaradi. Wan je počeo raditi u kompaniji za proizvodnju mesa u vlasništvu vlade u kineskoj centralnoj provinciji Henan 1968. godine i na kraju postao generalni direktor firme.

Do 2007. godine vlada je prodala ono što se tada zvalo Shuanghui Grupa, koja je kupila Smithfield i 2014. godine postala WH Group.

Ipak analitičari tvrde da firma trenutno ne kotira baš sjajno na berzi. Osim toga, velike plaće direktora mogu povećati rizik javne kritike zbog nejednakosti i na taj način privući pažnju kineske vlade zabrinute da bi to moglo zaprijetiti socijalnoj stabilnosti.

Kako broj kineskih milijardera raste, pitanje nejednakosti predstavlja izazov vladajućoj Komunističkoj partiji. U svom planu za ekonomsku politiku, predsjednik je za prioritet odredio smanjivanje socijalnih tenzija tako što će se pokušati smanjiti drastične razlike u primanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije