Nova mjera Centralne banke BiH koštat će banke 10 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Nova mjera Centralne banke BiH koštat će banke 10 miliona KM

Nova mjera Centralne banke BiH kojom će od 1. maja banke plaćati dvostruko veću negativnu kamatnu stopu na višak iznad obavezne rezerve u Centralnoj banci BiH košat će banke 10 miliona KM.

Ovo je kazao Boško Mekinjić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH na Jahorina ekonomskom forumu u sklopu panela "Inovacije u finansijskom sektoru" koji je održan 23. aprila na Jahorini.

"Mi smo zauzeli inicijativu kako napraviti tretman viška sredstava iznad obavezne rezerve u Centralnoj banci BiH. To su kratkoročna sredstva. Moramo vidjeti da li se jedan dio tih sredstava može tretirati na drugi način, možda kroz zakonsku regulativu, naravno ne ulazeći uopšte u funkcionisanje Centralne banke. To govorim iz ugla banaka koje u ovom slučaju trpe. Izračun je da će više od 10 miliona KM novi talas koštati banke u smislu podizanja negativne kamatne stope", kazao je Mekinjić, izvještava Indikator.ba.

Prema njegovim riječima, potrebno je naći način da se visokolikvidna sredstva banaka upotrijebe u situaciji kada postoji nedostatak kvalitetnih projekata koji bi mogli biti finansirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije