Njemačka više nema najmoćniji pasoš na svijetu, na tronu Južna Koreja

Radiosarajevo.ba
Njemačka više nema najmoćniji pasoš na svijetu, na tronu Južna Koreja
Europske zemlje imale su najsnažnije putovnice na svijetu. Međutim, nekoliko promjena u viznom režimu određenih država bitno je promijenilo stvari.

Passport Index određuje koje zemlje idu na vrh ljestvice u odnosnu na to koliku putničku slobodu uživaju njihovi građani, piše News.com.au.

Njemačka je veoma dugo bila na prvom mjestu i dominirala cijelim indeksom. Međutim, nedavne diplomatske odluke širom svijeta promijenile su odnose snaga na tablici. Njemačku je s prvog mjesta izbacila - Južna Koreja. Putovnica Južne Koreje smatra se najmoćnijom, a slijedi je putovnica Singapura.

d8e11f81823bc99e3c50902b7ffcc1db.jpg - undefined

Ilustracija

Prednost im je donio Uzbekistan koji je objema odobrio bezvizni režim. Osim Uzbekistana, prednost im je donijela i Somalija. Tradicionalno su europske države imale status najmoćnijih putovnica na svijetu, a sada su na "tron" sjele dvije azijske zemlje. Građani Južne Koreje i Singapura mogu posjetiti 162 zemlje bez vize.

Slijede ih Njemačka i Japan sa 161 zemljom. S druge strane imamo zemlje s najslabijim putovnicama. Afganistan je zemlja s najslabijom putovnicom, njihovi građani mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Slijede Irak (29), Pakistan (30), Sirija(33) i Somalija(34). 

Posjednji put pasoš BiH se nalazio na 93. mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije