Njemačka traži više od million radnika: Sa i bez radnog iskustva

Radiosarajevo.ba
Njemačka traži više od million radnika: Sa i bez radnog iskustva
Pixabay / Ilustracija

Njemačkoj nedostaju stručnjaci jer zbog nedostatka kvalificirane radne snage, njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura.

Posla ima, ali nema radnika, i to je velik problem na koji ukazuje sve više njemačkih firmi. Njemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika, piše Deutsche Welle.

Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u građevinskoj industriji raspisano oko 11.000 konkursa za posao - 50 posto više nego godinu dana ranije, piše Index.hr. U međuvremenu čak 60 posto njemačkih kompanija ističe da im je nedostatak kvalificirane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije surađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

Fleksibilne radne modele je uvelo preko 16 posto njih,  poput "job sharinga", dok je 13 posto firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja. Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati više od 3 miliona kvalificiranih radnika

Trenutno je slobodno preko milion radnih mjesta – ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih, navodi ovaj medij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije