Njemačka potiče izvore obnovljive energije u BiH sa oko 400 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Njemačka potiče izvore obnovljive energije u BiH sa oko 400 miliona eura
/ Izložba Energiewende
Njemačka ambasadorica je otvorila međunarodni sajam RENEXPO i izložbu na temu energetske tranzicije u Njemačkoj -Energiewende.

Ambasadorica Hohmann je otvorila Treći međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovina, u čijem fokusu je izložba na temu Energiewende.

Izložbom o tranziciji energije predstavlja se jedan od najbitnijih projekata budućnosti za Njemačku: do 2030. godine je Njemačka zacrtala da će pola snabdijevanja dolaziti iz izvora obnovljive energije, a do 2050. godine će biti prepolovljena potrošnja energije u Njemačkoj.

„Njemačka to čini zato što mi mislimo da je „Energiewende“ kako ekonomski tako i ekološki korisna“, izjavila je ambasadorica Hohmann. Ona je dodala: „Po prvi put u historiji je jednoj zemlji sa visokom industrijom kao što je to Njemačka pošlo za rukom da smanji izbacivanje potisnih plinova, a da unatoč tome bilježi ekonomski rast.

„Zeleni rast“ je dakle moguć!“ istakla je Hohmann, naglašavajući i socioekonomske efekte: „Energetska tranzicija (Energiewende) može koristiti zapošljavanju, doprinijeti održivom i inkluzivnom rastu i povećati konkurentnost domaćih kompanija. Dakle, sve ono čemu Bosna i Hercegovina u svom reformskom procesu teži.

Iz tog razloga Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu pojačanog korištenja obnovljive energije i energetske učinkovitosti, te će Vlada ove države podržati projekte vjetro i hidroenergije u BiH sa oko 400 miliona Eura, rečeno je.

Njemačka sajamska kompanija REECO organizuje RENEXPO i od 2014. godine se razvila u najveću platformu za ulagače, nosioce odluka, predstavnike državnih i javnih ustanova i poslovne ljude u sektorima obnovljive energije, energetske učinkovitosti i okoliša u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije