Njemačka: Četvrtina građana na rubu siromaštva, poznato koliko ih je u Berlinu

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Četvrtina građana na rubu siromaštva, poznato koliko ih je u Berlinu
PrtScr / Ulica u Berlinu

Stanovnici Bremena, od svih njemačkih saveznih pokrajina, najviše su izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Njemačke.

"Na rubu siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji postotak bilježi se u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württemberg", saopćila je Savezna statistička kancelarija u Visbadenu, a prenosi Blic.

Iza Bremena, najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Vorpommern i i Saxony-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gdje 18,2 posto stanovništva živi na rubu siromaštva.

Iako su se vrijednosti približile kada se govori o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvijek primjetne.

Ali, primjećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Nordrhein-Westfalen.

Od socijalnih grupa najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje. Savez sindikata Njemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima prijeti siromaštvo.

Na rubu siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosečnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 eura mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije