Na novčanici od 10 KM nije stećak iz Radimlje, greška će biti ispravljena

S. H.
Na novčanici od 10 KM nije stećak iz Radimlje, greška će biti ispravljena
Na novčanici od 10 konvertibilnih maraka uočena je greška.

Naime, na novčanici koja je u opticaju navodi se da se na njoj nalazi stećak sa nekropole Radimlja kod Stoca, no ipak je riječ o stećku sa lokacije Križevići kod Olova.

Grešku na novčanici otkrio je autor temeljne nacionalne monografije Stećkopedija - Kameno blago stare bosanske države Edin Bujak sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji je uočio krupnu anomaliju na naličju novčanice od 10 KM.

Naime, lokalitet koji je potpisan ispod stećka nije odgovarao činjeničnom stanju - umjesto Radimlja trebalo je da stoji Gradina Meorača /Križevići kod Olova.

Izdavač Stećkopedije je grešku prijavio Upravnom odboru Centralne banke.

Centralna banka BiH je, u cilju provjere, poduzela niz aktivnosti, uključujući i obilazak nekropole Radimlja kod Stoca, provjeru dokumentacije CBBiH iz perioda kada je utvrđen dizajn novčanica KM i dokumentacije koju je u cilju ovih provjera naknadno dostavila kompanija Oberthur Fiduciaire, kao i pregled stručne literature i drugih izvora o stećcima u Bosni i Hercegovini, s ciljem utvrđivanja tačne lokacije predmetnog stećka.

Nakon provedbe navedenih aktivnosti, CBBiH je utvrdila da se stećak čiji je fragment prikazan na naličju novčanice apoena od l0 KM verzije FBiH ne nalazi na lokaciji Radimlja kod Stoca, odnosno da se isti nalazi na lokaciji Križevići kod Olova, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke BiH.

U skladu sa navedenim, CBBiH će kod izrade naredne serije novčanica apoena 10 KM na naličju novčanice navesti ispravnu lokaciju stećka, naveli su nam iz Centralne banke.

Dizajn novčanica konvertibilne marke (izuzev apoena od 200 KM) utvrđen je 1998. godine, nakon velikih napora uloženih u usaglašavanje i utvrđivanje izgleda novčanice konvertibilne marke u periodu 1997/1998. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije