Na granici isplativosti: Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,2 KM

Radiosarajevo.ba
Na granici isplativosti: Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,2 KM
FOTO: Avaz / Ilustracija

Malinari iz BiH ove sezone očekuju manji rod jer je došlo do sušenja pojedinih malinjaka, a neki uzgajivači su zbog niske cijene u prethodne dvije godine odustali od proizvodnje i uništili malinjake.

Poručuju da je već sada jasno da će ovogodišnji rod biti slabiji.

Takođe, malinari nisu zadovoljni ni otkupnom cijenom od 2,20 KM za prvu klasu, upozorivši da će, sa cijenom nižom od 2,50 KM za kilogram, malinarstvo propasti. Naglašavaju da se u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu uvozi sve više voća i povrća.

"U proteklih pola decenije imali smo velike prirodne nepogode, pa je proizvodnja malina opala. Kvalitet je bio veoma loš, a cijena niska. Cijene su prošle godine išle i do 3,80 KM, a ove godine su 2,20 KM. Mnogi proizvođači su uništili svoje malinjake, jer nisu bili zadovoljni cijenom, a država ništa nije preduzela", saopštili su nedavno iz Udruženja Organsko FBiH.

Tvrde da su domaći otkupljivači ranije formirali cijenu po ugledu na kolege iz Srbije. U Srbiji za ovogodišnji rod prve klase nude oko 200 dinara po kilogramu, što je 3,24 KM, dok je cijena u BiH 2,2 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije