Na europskim deponijama leže milijarde dolara

Radiosarajevo.ba
Na europskim deponijama leže milijarde dolara
Na europskim deponijama leži bogatstvo – na nekim mjestima su odbačeni aluminijum, bakar i zlato u vrijednosti od više milijardi dolara, navode naučnici.

Oni su završili prvu studiju o dragocjenim materijalima koji se nalaze na velikim otpadima, a sve u sklopu EU projekta – “ProSUM”.

Konzorcijum 17 partnera koji predstavljaju istraživačke institute, geološke institute i industriju pokrenuo je internet bazu podataka o “urbanim rudnicima”.

Na njoj su detaljno navedene dragocjene sirovine skrivene u odbačenim akumulatorima i baterijama, elektronskim uređajima ili na otpadima vozila širom Europe.

Cilj projekta “ProSUM” je da utvrdi inovativne mogućnosti za upotrebu sekundarnih izvora kritičnih sirovina u reciklažnoj industriji, te ukaže na mjesta na kojima se nalaze metali i plemeniti metali vrijedni milijarde dolara.

Naučnici ističu da su bogati izvor pomenutih sirovina savremena vozila, a među njima su litijum iz baterija električnih automobila, te čelik i magnezijum.

U pametnim telefonima koncentracija zlata je 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi, navedeno je u studiji, a prenose naučni portali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije