MMF pohvalio do sada provedene reforme u FBiH

MMF pohvalio do sada provedene reforme u FBiH
Federalna ministrica financija i zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević razgovarala je s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kojeg predvodi Nadeem Ilahi.

Na temelju članka IV. Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, MMF održava, obično svake druge godine, bilateralne razgovore sa zemljama članicama Fonda. Cilj Misije je sagledati širu sliku o ekonomskim pitanjima, privrednim kretanjima i privrddnim  politikama u srednjoročnom periodu.

Mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om zavisi od ostvarenog napretka u okviru Proširenog aranžmana i ispunjavanju prethodnih mjera iz Pisma namjere.

Milićević je obavijestila članove misije o upućivanju u parlamentarnu proceduru prijedloga rebalansa Budžeta za 2017. godinu i nacrta Budžeta za 2018. godinu naglasivši kako se, prilikom izrade Budžeta za narednu godinu vodilo računa o smanjenju tekućih rashoda kako bi se stvorio prostor da se dio sredstava usmjeri u razvojne infrastrukturne projekte.

Predstavnici MMF-a su pohvalili do sada provedene reforme u Federaciji Bosne i Hercegovine osobito u vidu usvojenih zakona te su izrazili podršku na provođenju daljnjih reformi.

Na današnjem sastanku, pored predstavnika MMF-a iz Washingtona, prisustvovao je i Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije