Mehić: Ekonomski forum će podići svijest o značaju regionalne saradnje

K. S.
Mehić: Ekonomski forum će podići svijest o značaju regionalne saradnje
Foto: Ekonomski fakultet u Sarajevu / Prof. dr. Eldin Mehić
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine zamišljen je kao susret i dijalog između izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je cilj unapređenje poslovnog ambijenta.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Eldin Mehić u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o organizaciji Ekonomskog foruma 2019., kao i o rezultatima prethodnih skupova.

Radiosarajevo.ba: Ekonomski forum 2019 će biti održan u Sarajevu 25. februara 2019. godine. Šta će novoga donijeti Bosni i Hercegovini i po čemu se razlikuje u odnosu na protekle godine?

Glavni cilj Foruma je stvaranje platforme za otvoreni dijalog predstavnika poslovne i akademske zajednice i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji. Za razliku od prethodnih foruma, ove godine na Forumu učestvuje značajan broj gostiju iz inostranstva. S tim u vezi, uvodničar će biti i Jeffrey Sachs, svjetski priznat i poznat profesor ekonomije sa Univerziteta Columbia, direktor Centra za održivi razvoj Univerziteta Columbia i savjetnik Generalnog sekretara UN-a za Agendu 2030. Pored toga, ovogodišnji Forum će, u okviru panela na kojem će se diskutovati o ekonomskoj saradnji Austrije i Bosne i Hercegovine, ugostiti i predstavnike kompanija te lokalne i akademske zajednice iz Austrije. Diskusija će biti usmjerena na prepoznavanje dodatnih mogućnosti intenziviranja poslovne saradnje sa poslovnom zajednicom Republike Austrije, koja je najveći strani investitor u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Kakve rezultate je polučio prošlogodišnji Ekonomski forum 2018 i generalno kakve su povratne informacije od učesnika prema organizatorima bile, te da li na bazi tog iskustva gradite ovogodišnji Ekonomski forum 2019?

Izuzetno smo zadovoljni efektima prethodno održanih foruma. Prije svega, ovaj događaj je prepoznat kao relevantno mjesto za diskusiju o ključnim ekonomskim politikama. Zaključci ranijih foruma mogu se pronaći i u pojedinim strateškim dokumentima na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, a koji se, između ostalog, odnose na stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i jačanja konkurentnosti domaćih preduzeća, regulisanje prostora za javno-privatno partnerstvo, koncesiona ulaganja, unapređenje u pogledu postizanja održivog razvoja te uloge obrazovanja u ekonomskom razvoju.

Radiosarajevo.ba: Koliko učesnika i predavača se očekuje, koliko panel diskusija će biti i koje teme će biti obrađene?

Na prethodnim forumima učestvovalo je preko 700 učesnika među kojima su bili predstavnici izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, regionalnih kompanija, diplomatskog kora i akademske zajednice. I ove godine interesovanje za Ekonomski forum je izuzetno veliko i do sada je prijavljeno više od šest stotina učesnika čime su popunjeni kapaciteti Kongresne sale u hotelu Holiday u kojoj će se održati Ekonomski forum BiH 2019.

Posebnu pažnju posvetili smo tematskom koncipiranju Forumu i učešću ino panelista, koji će svojom ekspertizom doprinijeti diskusijama u okviru pojedinih panela, kao i kvalitetu opštih zaključaka Foruma. S tim u vezi, Forum će biti podijeljen u tri logički povezana panela. Tema prvog je konkurentnost Bosne i Hercegovine i zemalja Jugoistočne Evrope. Moderirat će je prof. dr Zlatko Lagumdžija, dugogodišnji rukovodilac projekta „Izvještaj o konkurentnosti Bosne i Hercegovine“ koji Ekonomski fakultet realizuje u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom iz Davosa. U okviru panela učesnicima će se putem video-linka obratiti i Jeffrey Sachs, svjetski poznati profesor ekonomije sa Univerziteta Columbia, direktor Centra za održivi razvoj Univerziteta Columbia i savjetnik Generalnog sekretara UN-a za Agendu 2030. Pored Sachsa, u panelu će učestvovati i predstavnici izvršnih vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te predstavnik Vijeća stranih investitora BiH.

Drugim panelom – “Ekonomska saradnja Austrije i Bosne i Hercegovine: izazovi i šanse” će moderirati prof. dr Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji. Fokus diskusije u ovom panelu će biti mogućnosti intenziviranja poslovne saradnje sa poslovnom zajednicom Republike Austrije, koja je najveći strani investitor u Bosni i Hercegovini. Učesnici ovog panela će biti predstavnici kompanija, te lokalne i akademske zajednice iz Austrije.

U trećem panelu, kojim će moderirati prof. dr Jasmin Hošo, direktor kompanije Wienerberger/Tondach u Bosni i Hercegovini, naglasak će biti na unapređenju poslovnog okruženja Bosne i Hercegovine u cilju pružanja doprinosa podsticanju potencijala ekonomskog rasta i povećanja konkurentnosti bh. preduzeća, a diskutanti u okviru ovog panela će biti predstavnici inostranih i domaćih kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Šta očekujete od Ekonomskog foruma 2019, kakvu poruku treba poslati javnosti u BiH?

Očekujemo, prije svega, podizanje svijesti o značaju regionalne saradnje, ekonomskog integriranja regiona Jugoistočne Evrope i političkog djelovanja u pravcu stvaranja boljih uvjeta ekonomske saradnje kao osnove budućeg ekonomskog rasta cjelokupne regije. Dodatno, Ekonomski forum je događaj koji daje prostora i povezivanju potencijalnih ino-investitora sa domaćim preduzećima i vjerovatno ćemo na narednim forumima veći fokus staviti i na aspekt poslovnog povezivanja preduzeća s obzirom na to da dobijamo brojne upite vezane za mogućnosti promocije preduzeća na Ekonomskom forumu.

Organizacijom ovog Foruma, Ekonomski fakultet želi naglasiti svoju involviranost u dijalog o pitanjima kreiranja adekvatnih ekonomskih politika koje će usmjeriti put Bosne i Hercegovine ka održivom rastu i razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije