Maslac širom svijeta rekordno poskupljuje

Radiosarajevo.ba
Maslac širom svijeta rekordno poskupljuje
Coolinarika / Ilustracija/maslac
Neuobičajen fenomen, da se po cijelom svijetu obaraju rekordne cijene maslaca, prvi je u aprilu primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO)
Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte europski mediji o tome da su po cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 posto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca na Novu godinu. 

Sada i Financial Times piše da cijeloj Europi predstoji nestašica maslaca. A u osnovi svega stoji odluka EU-a iz 2015. da liberalizira trgovinu mlijeka.

Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže stali odustajati od daljnjeg uzgoja krava muzara.

Financial Times dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama diljem svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koju se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, trebao biti gladan maslaca koji će zato biti sve skuplji.

Uzroci su klimatske promjene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU-a, prenosi Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije