Mandić: BiH odbija Hrvatskoj isplatiti 100 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Mandić: BiH odbija Hrvatskoj isplatiti 100 miliona eura
/ Foto: gacko-rs.info
Bosna i Hercegovina bi sigurno izašla kao pobjednik iz arbitraže, koju će, zbog svojih potraživanja iz Rudnika i Termoelektrane Gacko, prema svemu sudeći pokrenuti Hrvatska.

Iz tog razloga BiH ne pristaje na mirno  poravnanje u iznosu od 100 miliona eura, koje je, prema osnovu predratnih ulaganja, za Rudnik i Termoelektranu (RiTE) “Gacko” predložila Hrvatska elektroprivreda (HEP), piše Capital.ba.

Naime, tromjesečni rok za mirno rješavanje ove situacije ističe, a BiH nalazi pred tužbom, međutim pravobranilac BiH Mlađen Mandić kaže da Hrvatska ne može dobiti ovaj spor, jer ne postoji nijedan osnov za arbitražu.

"Vjerovatno će Hrvatska poslije ta tri mjeseca tužiti BiH. U „Gacko“ je ulagano 1983. godine, kada se gradila Termoelektrana. Prije rata je postojao Fond za nerazvijene i Kosovo, Crna Gora i BiH su spadali u tu kategoriju. Sad su se odjednom i u Hrvatskoj sjetili da traže 100 miliona. Mirnim putem 100 miliona? Kao pravobranilac to neću prihvatiti i ići ćemo na arbittražu na Međunarodni sud za zaštitu ulaganja u Washington“, kazao je Mandić

Na pitanje s kojim ciljem to radi naša susjedna zemlja, s obzirom da nemaju šansu, pravobranilac BiH ističe da samo žele da iscrpljuju BiH.

"Vjerovatno im je to i krajnji cilj, jer zaista nema osnova za arbitražu. Nakon rata, svi su se digli da tuže BiH. To još nisu učinile Srbija, Crna Gora i Makedonija“, zaključio je on.

Inače, HEP godinama traži način da joj se isplate prijeratna ulaganja u "Gacko“,koja su procijenjena na 400 miliona nekadašnjih njemačkih maraka. Pozivala se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imala trećinu vlasništva u RiTE "Gacko“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije