Lira tone, inflacija raste, ali Erdogan ne dozvoljava povećanje kamatnih stopa

J. M.
Lira tone, inflacija raste, ali Erdogan ne dozvoljava povećanje kamatnih stopa
Inflacija u Turskoj porasla je na najviši nivo od 2003. godine.

Turski zavod za statistiku saopćio je da je godišnja stopa inflacije porasla u novembru na 12,98 posto (u odnosu na isti mjesec prošle godine).

Tako je prvi put premašena stopa inflacije tokom globalne ekonomske krize 2008. godine - kada je vrhunac dostignut na 12,06 odsto. Sadašnjoj inflaciji najviše je doprinio  rast troškova transporta (18,56 odsto) i ishrane (15,78 odsto).

Stopa inflacije u Turskoj kontinuirano raste od jula, dok turska lira gubi vrijednost.

Prema mišljenju većine ekonomista, u takvoj situaciji Centralna banka bi morala preduzeti kontra mjere povećanjem kamatnih stopa.

Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan protivi se povećanju kamatnih stopa kako ne bi usporio ekonomski rast, koji je u drugom kvartalu iznosio 5,1 odsto. Ekonomski rast je podstaknut izvozom koji je povećan slabljenjem lire.

U turskoj ekonomiji inflacija i depresijacija domaće valute izazivaju zabrinutost. Erdogan je u svom govoru u istočnoj Anadoliji upozorio poslovne ljude da ne iznose novac iz Turske, nazvavši ovu pojavu "izdajom domovine".

Neke grane turske privrede imaju koristi od pada domaće valute, prije svega turistički sektor koji prihoduje uglavnom u eurima, a troši u lirama.

Isto važi za tursku automobilsku industriju koja je u prvih devet mjeseci ostvarila izvoz uvećan za 24 posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije