Kraj zlatne dekade: Njemačka ekonomija u padu

Radiosarajevo.ba
Kraj zlatne dekade: Njemačka ekonomija u padu
Foto: Bloomberg / Ilustracija / Berza

Njemačka ekonomija zabilježila je pad u drugom tromjesečju ove godine, što je posljedica globalne nesigurnosti i trgovinskog rata.

Bruto-društveni proizvod (BDP) za tri mjeseca koja su završila u junu smanjio se za 0,1% u odnosu na prethodno tromjesečje, u skladu s očekivanjima analitičara, prenosi BiznisInfo.

U prvom tromjesečju ove godine Njemačka je imala ekonomski rast od 0,4%.

“Današnji izvještaj o BDP-u definitivno označava kraj zlatne dekade za njemačku ekonomiju,” rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomist u Njemačkoj banke ING, javio je CNN Business.

Četvrta najveća svjetska ekonomija, najveća u Europi, pogođena je onim što su analitičari ranije opisali kao “savršenu oluju” negativnih čimbenika.

Njemačka se u velikoj mjeri oslanja na izvoznike koji prodaju veliku količinu robe u Kinu i Sjedinjene Države, koji su u oštrom trgovinskom sporu.

Osim toga, slaba globalna prodaja automobila pogodila je proizvođače automobila u zemlji, a tu su i strahovi od haotičnog Brexita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije