Krah lire privlači investitore: Kinezi masovno kupuju turske firme

Radiosarajevo.ba
Krah lire privlači investitore: Kinezi masovno kupuju turske firme
Foto: Pixabay / Istanbul

Nekoliko velikih kineskih kompanija, uključujući giganta Alibabu, trenutno aktivno razmatraju mogućnosti ulaganja u Turskoj. Razgovore s turskim kompanijama, navodi Reuters, počeli su u Istanbulu sredinom avgusta, u jeku valutne krize, nakon što je cijena imovine u Turskoj postala vrlo atraktivna.

Osim Alibabe koji je početkom ove godine već kupio tursku kompaniju za online prodaju, Trendyol, u razgovore o ulaganju uključeni su i China Life Insurance te China Merchants Group.

Pozivajući se na izvore uključene u razgovore, Reuters navodi kako je s četiri kineske grupacije u nedjelju dana održano više od 20 sastanaka, a aranžirale su ih američke investicione banke, prenosi poslovni portal BiznisInfo.

"Zanima ih gotovo sve", kazao je sagovornik iz Turske, a posebno se izdvajaju infrastruktura, rudarstvo, energetika, trgovina i osiguravajuća industrija.

Osim toga, Bloomberg je javio da je kineski Tatwah u razgovorima o preuzimanju najvećeg turskog telekom operatera – Turk Telekom.

Od početka ove godine turska lira je izgubila oko 40 posto vrijednosti jer su ulagači počeli da napuštaju zemlju zbog zabrinutosti da predsjednik Tayyip Erdogan kontroliše monetarnu politiku, kao i zbog političkog sukoba s SAD-om.

Međutim, dok neki ulagači napuštaju zemlju, drugi u ovom trenutku vide dobru priliku za ulaganje.

Usprkos krizi, ostaje činjenica da je Turska zemlja s 80 miliona ljudi i jednom od najmlađih populacija u Evropi, a to posebno atraktivno industrijama koje su fokusirane na potrošnju.

Zemalja na nastajućim tržištima ne odriču se lako ni kupci državnih obveznica, iako su je već mnogi napustili, strahujući da neće biti u mogućnosti da ispune svoje kreditne obveze.

Kako ovih dana piše Bloomberg, Goldman Sachs Asset Management (“GSAM”), dio Goldman Sachs Groupa za upravljanje investicijama, počeo je da kupuje državne obveznice Turske i Argentine jer očekuje da će te zemlje ove godine ipak ponuditi unosniju trgovinu obveznicama jer za to imaju potencijal.

Dok je Goldman fokusiran na Tursku i Argentinu, drugi fond menadžeri vide brojne mogućnosti na ostalim tržištima. BlackRock BLK, recimo, smatra atraktivnim indonežanske dionice, dok Franklin Templeton Investments, odnosno njegov dio Franklin Resources BEN, ocjenjuje da se bijeg s nastajućih tržišta bliži kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije