Dok Dodik traži obustavu prodaje zemlje Arapima, RS izvozi naftu Emiratima

Radiosarajevo.ba
Dok Dodik traži obustavu prodaje zemlje Arapima, RS izvozi naftu Emiratima
Foto: Twitter / Rafinerija Bosanski brod
BiH je prošloj i ovoj godini izvezla naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 miliona KM, a među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gorivo iz BiH izvozi devet firmi, a među njima su Optima grupa i Aerodromi RS iz Banje Luke, “istem ecologica iz Srpca, Energopetrol i SGS BiH iz Sarajeva, Međunarodni aerodrom Tuzla, Hifa-oil iz Tešnja, Pažin Stolac i Circle International iz Čitluka, piše Capital.ba.

Posebno je zanimljivo da se među preduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i firma iz Dubaija – Benson Fze.

Ova firma iz BiH dizel koji kupuje, kako se saznaje, od banjalučke Optima grupe koja je u ruskom vlasništvu kao i Rafinerija nafte Brod. Gorivo se cisternama transportuje do hrvatske luke Vukovar.

Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz Rafinerije Brod, s obzirom na to da maloprodajna cijena na pumpama u RS trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Rafineriji Brod, umjesto toga vjerovatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i akciza.

Spoznaja da RS izvozi naftu Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobrano se kosi sa stalnim optužbama predsjednika RS-a Milorada Dodika o arapizaciji BiH. Lider RS-a je nedavno tražio i da se obustavi prodaja zemlje Arapima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije