Kompanije koje vas prate na radnom mjestu i tuže šefu ako zabušavate

Radiosarajevo.ba
Kompanije koje vas prate na radnom mjestu i tuže šefu ako zabušavate
Huffington Post / Ilustracija
Kompanije sve češće koriste tehnologiju za praćenje zaposlenih na radnom mjestu, pri čemu vještačka inteligencija omogućava da se njihovo ponašanje kontrolira do najsitnijih detalja.

Počnite zabušavati ili uradite bilo šta što nagovještava da ne radite u interesu firme i algoritam će o tome obavijestiti vašeg šefa...

Jedna od kompanija koje nude takve usluge je StatusToday iz Londona. Ovo poduzeće je odnedavno uključeno u program za cybe sigurnost koji je pokrenula britanska obavještajna služba GCHQ. StatusToday je platforma vještačke inteligencije koja se oslanja na redovan priliv metapodataka o zaposlenom - od dokumenata koje otvara, preko toga koliko im se često vraća, do toga kada koristi karticu za otključavanje vrata kompanije.

Vještačka inteligencija koristi te metapodatke da bi stvorila sliku o tome kako kompanije, određeni sektori i svaki zaposleni ponaosob obično funkcioniraju i u realnom vremenu prijavljuje anomalije u ponašanju ljudi. Zamisao je da se otkrije da li neko ko izlazi iz okvira uobičajenog ponašanja predstavlja opasnost za sigurnost.

“Na osnovu svega toga dobivamo otisak prsta korisnika, a ako primijetimo odstupanja, dižemo uzbunu”, kaže Mirčea Dumitresku, tehnički direktor kompanije.

Sistem bi, na primjer, mogao upozoriti da zaposleni kopira veliki broj dokumenata, koje obično ne gleda. Da li to ima veze s njegovim poslom, ili možda krade povjerljive informacije? Osim toga, može uhvatiti zaposlenog u aktivnosti kojom bi nehotice mogao ugroziti sigurnost - npr. otvara attachment zaražen virusom. “Mi ne provjeravamo da li je računar zaražen virusom”, kaže Dumitresku, piše Blic. “Mi pratimo ponašanje ljudi.”

Međutim, praćenje i označavanje odstupanja u ponašanju koje može ugroziti sigurnost istovremeno znači da su svi pod nadzorom.

"Imam utisak da samo koriste atmosferu oko vještačke inteligencije da bi bar donekle dali legitimnost dobrim, starim metodama špijuniranja na radnom mjestu", govori Havijer Ruiz Dijaz iz organizacije za digitalnu kampanju “Open Rights Group” i dodaje: "Imate pravo na privatnost i ne bi trebalo da očekuju od vas da se te privatnosti odreknete na poslu."

Neke kompanije već čuvaju metapodatke o zaposlenima - osiguravajuća kompanija “Hiscox” odnedavno koristi platformu StatusToday i odmah je registrirala aktivnost na nalogu zaposlenog koji je napustio kompaniju nekoliko mjeseci ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije