Kolika je stvarna razlika u kupovnoj moći između BiH i Njemačke

Radiosarajevo.ba
Kolika je stvarna razlika u kupovnoj moći između BiH i Njemačke

Prosječna neto plata u zemljama EU otprilike je 4,7 puta veća od prosječne plate u Bosni i Hercegovini, dok je u Njemačkoj ona i 5,5 puta veća, pokazuju zvanični statistički podaci.

Po tim podacima, Bosna i Hercegovina se posljednjih nekoliko godina nalazi negdje u rangu s Rumunijom, dok su nominalne plate nešto veće nego u Bugarskoj i Srbiji, piše 

Međutim, kada se te plate uporede prema kupovnoj moći stanovništva, odnosno kada se plate koriguju za razlike u cijenama između zemalja, dobija se malo drugačija slika.

Na taj način se dođe do podatka da je prosječna plata u zemljama EU od one u BiH veća za 2,3 puta, a ta razlika između Njemačke i BiH pada na 2,6 puta.

Ekonomisti ističu da bi i građani trebalo da budu svjesni ovoga kada donose odluku da li da napuste postojeći posao i prihvate neki drugi u inostranstvu.

To je, ističu, posebno važno za osobe kojima je ponuđen relativno niže plaćen posao u većem gradu, gdje su izraženo visoke cijene u oblasti stanovanja.

"Izrazito visoke razlike u cijenama između zemalja postoje u kategoriji stanovanje, voda, struja, gas i ostala goriva. Primjera radi, kada bi zaposlene osobe čitav iznos svoje plate trošili na ovu kategoriju, razlike u kupovnoj moći bi se još drastičnije smanjile. Štaviše, kupovna moć prosječne plate u Rumuniji bi bila najviša zbog izrazito niskih cijena u ovoj kategoriji. Po istom principu, odnos između kupovnih moći prosječnih plata u Njemačkoj i BiH se smanjuje na samo 1,5 u slučaju da se obje plate u cjelosti potroše na stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva", navodi se u analizi trendova i perspektiva u mehanizmima i politikama utvrđivanja plata i mogućnosti njihove primjene u razvijanju održivih politika plata u RS, autora Ognjena Đukića iz banjalučkog Centra Gea, prenosi SrpskaInfo.

On ističe i da je za pretpostaviti da odluke o odlasku ili ostanku obično uključuju i poređenja u nekim drugim aspektima, kao što su očekivanja o mogućnostima poslovnog napretka, sigurnost zapošljavanja, radnička, socijalna i druga prava, mogućnosti za zaposlenje drugih članova porodice, obrazovne mogućnosti za djecu, opšti društveni uslovi i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije