Koja su zanimanja tražena u Njemačkoj u 2015. godini: Električari, vodoinstalateri, njegovatelji

Radiosarajevo.ba
Koja su zanimanja tražena u Njemačkoj u 2015. godini: Električari, vodoinstalateri, njegovatelji

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, prema posljednjim statistikama, u blagom je padu. Nažalost, to što je osoba brisana sa spiska nezaposlenih na birou ne mora mnogo značiti. Ljudi odseljavaju, umiru i tako dalje, a u isto vrijeme broj zaposlenih raste jedino u državnim institucijama i poduzećima.

Stoga se sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca odlučuje na odlazak u inostranstvo "trbuhom za kruhom".

Iako bh. dijaspora ima dugu tradiciju odlaska u rad (na arbajt), veliki broj bh. građana bio je primoran na pravi egzodus s početkom agresije na BiH.

Njemačka je oduvijek bila privlačna meta našim građanima, što zbog relativne blizine, što zbog tradicionalne snage njemačke ekonomije.

Tako je bilo i u proteklim godinama. Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, samo putem te Agencije je od aprila 2013. do kraja 2014. 750 osoba otišlo na rad u SR Njemačku.

"Agencija za rad i zapošljavanje BiH ima Dogovor o posredovanju medicinskog osoblja sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačku. To su osobe koje odlaze na rad kao njegovatelji. Za ostale profile ne možemo raditi posredovanje u SR Njemačku", potvrdio nam je Pupić

Dodao je i da su u prvom tromjesečju 2015. godine posredovali u zapošljavanju 240 osoba koje su otišle da rade kao njegovatelji u SR Njemačku.

U nastavku pogledajte koja su to deficitarna zanimanja u Njemačkoj u 2015. godini, a na koja se mogu prijaviti građani koji nisu iz zemalja EU.

U svakoj od navedenih oblasti ima više mogućih zanimanja u kojima postoji manjak radne snage.

Mehatronika

Tehnika automatizacije

Građevinska elektrika

Elektromašinska tehnika

Elektrotehnika

Održavanje instalacija

Vodoinstalacije

Sanitarna, grijna i tehnika klima-uređaja

Tehnika rashladnih uređaja

Nadzor u oblasti vodoinstalacija, sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije

Tehnički pogon na željeznici

Nadzor i održavanje željezničke infrastrukture

Mašinovođa

Bolničari i medicinsko osoblje

Operacioni i medicinskotehnički asistent

Njega starih lica

Ortopedija i tehnika rehabilitacije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije