Kinezi spremni investirati više od milijardu KM za novu termoelektranu u BIH

E. H.
Kinezi spremni investirati više od milijardu KM za novu termoelektranu u BIH
Anadolija / Ilustracija
Veliki investicioni projekti nada su Bosne i Hercegovine u svjetliju budućnost, a jedan takav projekt u skorijoj budućnosti mogao bi biti ostvaren u Sanskom Mostu, u kojem kineski investitori žele graditi termoelektranu vrijednu milijardu KM.

Riječ je o projektu za koji je Vlada Federacije BiH dala odobrenje još u 2016. godini, istaknuvši u odluci kako je to jedan od strateških projekata bosanskohercegovačke energetike i jedna od najvećih poslijeratnih investicija.

Kineska kompanija Energy China Group, na čelu s potpredsjednikom grupacije Yu Gangom ovih dana četvrti put je doputovala u BiH, kako bi razgovarali s predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i kompanije Lager Posušje, koja je vlasnik Rudnika i TE Kamengrad.

"Kineski investitori već nekoliko puta ranije stizali su u našu zemlju, kako bismo razgovarali o ovom projektu i vrlo smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa njima. Oni su izrazili veliku zainteresovanost za provođenje ovog projekta vrijednog 1.020.000.000 KM", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću FIPA-e.

Dodali su i kako je veoma važan aspekt to što postoji visok stepen saglasnosti između investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, što je još jedan garant da bi u BiH mogla početi realizacija projekta vrijednog milijardu KM.

"Tokom ove posjete dogovoreno je da će tehnička ekipa iz Kine u roku od deset dana posjetiti Kamengrad, kako bi s vlasnicima projekta dogovorili tehničke detalje, nakon čega bi trebalo uslijediti i potpisivanje konačnog sporazuma investicije. Ukoliko se to desi, bit će to jedna pozitivna priča i veliki pomak za energetski sektor i kompletnu ekonomiju u BiH, a značit će i nova zapošljavanja što je, u situaciji u kojoj se naša država nalazi, ključno", istaknuli su iz FIPA-e.

Inače, ova termoelektrana bila bi izgrađena u Donjem Kamengradu, na području općine Sanski Most, a njen kapacitet proizvodnje iznosio bi 2 X 215 MW, što je više od polovine snage koju proizvodi najveće energetsko postrojenje u BiH, Termoelektrana Tuzla. To bi značilo da bi, poslije tuzlanske i kakanjske, BiH u Sanskom Mostu dobila novu elektranu s trećim po veličini proizvodnim kapacitetom.

Predstavnik kineskih investitora Yu Gang istaknuo je ovom prilikom da su već poodmakli od istraživanja interesa za ulaganje i da je ovo posljednji korak da se snime svi potrebni uvjeti na lokaciji.

Naglasio  je da će vrlo efikasno i brzo završiti taj dio posla kako bi preuzeli dalje konkretne korake.  

"Iskoristit ćemo sve pozitivne aspekte društva i države BiH da bismo došli do zajedničkih zaključaka. Kada  se govori o Termoelektrani Tuzla - BLOK 7 i Termoelektrani Kamengrad, tu smo već dosta odmakli s razgovorima", pojasnio je Gang, te je dodao kako će sporazum o uvrštavanju ovog sporazuma u zvaničan program BiH i Kine biti potpisan 27. novembra, na samitu "16+1".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije