Novac / Kako je bračni par prevario američkog milijardera za 377 miliona dolara

06. 06. 2019. u 12:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Automehaničar Jeff Carpoff sa svojom je suprugom Paulette prije desetak godina osnovao kompaniju koja se bavi proizvodnjom i najmom mobilnih solarnih generatora i na tome je zaradio brdo novaca.

Zaradio je toliko da mu je na prošlogodišnjoj božićnoj proslavi njegove kompanije DC Solar na kojem je, između ostalih, “pjevao” popularni Pitbull, na vrata pokucao FBI.

Kako piše Bloomberg, ekstravagantan život tog bračnog para izgrađen je na prevari ulagača među kojima je i Berkshire Hathaway jednog od najcjenjenijih svjetskih investitora Warrena Buffetta.

"Povrat poreza koji smo dobili od određenih investicija u periodu između 2015. i 2018. vjerovatno je nevažeći", kazali su iz kompanije na sudu prošli mjesec, a kasnije se saznalo da je riječ o investiciji upravo u DC Solar koji je na Berkshireu zaradio 377 miliona dolara, prenosi Jutarnji list.

DC Solar je, kako tvrdi FBI, varao investitore po tzv. Ponzijevoj shemi i tako uprihodio 800 miliona dolara.

Da pojasnimo, u SAD-u postoji program putem kojeg investitori koji ulože u solarnu energiju, odnosno u obnovljive izvore energije, dobivaju porezne olakšice. Stoga velik broj kompanija to i radi, a bračni par Carpoff našao je način varanja svojih investitora.

Njihova je kompanija privukla veliki broj investitora upravo putem ovog programa u sklopu kojeg su ti ulagači trebali dobiti povrat poreza za investiciju u mobilne solarne generatore. DC Solar je s prikupljenim novcem trebao proizvesti takve generatore te ih iznajmiti kako raznim telekomima, tako i za korištenje na vanjskim sportskim događajima i festivalima.

Ali, kako je američka vlada saznala, ta solarna kompanija to baš i nije radila. Proizveli su i iznajmili nekolicinu od prijavljenih 12.000 mobilnih jedinica za koje su prijavili da su u upotrebi. Uz to, mjesta za koja je prijavljeno da se ti generatori nalaze, nisu istinita. Za samu prevaru američka je vlada saznala od bivšeg zaposlenika koji je posumnjao upravo u prijavljeni broj iznajmljenih jedinica.

Prikupljenim novcem Carpoffi su isplaćivali stare investitore te su živjeli veoma rastrošno.

Posjedovali su više od 90 automobila, od klasičnih Fordova i Plymouthova do Bentleya te barem 20 zemljišta s nekretninama, a u Carpoffovom portfelju nalazila se čak i profesionalni bejzbolski klub. Jeff Carpoff bi pred zaposlenicima često izvadio snop novčanica u vrijednosti više od 2.000 dolara i tražio ih da pogode koliko novca ima u ruci. Onaj djelatnik koji bi bio najbliže pravoj vrijednosti, dobio bi taj novac.

FBI je bračnom paru Carpoff zaplijenio kuću u okolini San Francisca od otprilike 400 kvadrata i s bazenom, brojne automobile te skrivenih 1,8 miliona dolara gotovine koliko su uspjeli pronaći u njihovoj kancelariji. DC Solar prestao je poslovati, a stotinjak radnika kompanije ostalo je bez posla, dok su investitori izgubili i po nekoliko stotina miliona dolara.

NEMA KOMENTARA