Isplativa proizvodnja: Niče prva plantaža kestena u USK

Radiosarajevo.ba
Isplativa proizvodnja: Niče prva plantaža kestena u USK

Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unskosanskom kantonu.

Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže kako je posadio stotinu sadnica kestena na površini od dva hektara i da se radi o oglednoj parceli, prvoj te vrste na području ovog kantona.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi 23.000 maraka, a podržan je od Europske unije kroz Program prekogranične saradnje, kao i od općine Bužim, koja je obezbijedila 20 posto potrebnih sredstava, pišu Nezavisne novine.

"Plodovi kestena su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu, a kod nas je industrija kestena zasnovana isključivo na sakupljačkoj privredi. Prednost plantažnog uzgoja je što se mogu kontrolisati i preduprijediti bolesti koje napadaju ovu kulturu i nanose mnogo štete, kao što su rak kestenove kore ili osa šiškarica", kaže Mušić.

Prema njegovim riječima, plodovi ovako uzgojenog kestena su veći od uobičajenih, što omogućuje i veći profit.

Dodaje da je područje Cazinske krajine izuzetno pogodno za uzgoj kestena, kako zbog klimatskih uslova, tako i kiselosti zemljišta koje pogoduje razvoju ovog drveća.

On je uvjeren u uspjeh ovog ogleda, koji će, kako smatra, trasirati sasvim novi put kada se radi o uzgoju ove kulture.

Inače, na području USK ima više od 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane.

Također, kesten je vrlo važan i u pčelarstvu, s obzirom na to da je med od kestena nadaleko poznat po svom ukusu i kvalitetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije