Investiraju 390 miliona eura: Veliki japanski proizvođač guma otvara fabriku u Srbiji

Tanjug
Investiraju 390 miliona eura: Veliki japanski proizvođač guma otvara fabriku u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je danas da će japanska Toyo Tire Corporation investirati 390 miliona eura u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila poslije tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i južne Europe, te da su u "posljednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.

"Prije nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Prvi čovjek kompanije Takashi Shimizu  rekao je da će Toyo Tire, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju", rekao je on.

Vučić je kazao da je njihova investicija u prvoj fazi 390 miliona eura, i da se radi o ulaganju u Inđiju.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona eura 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovina i značajno više od Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

"To je dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU u prošloj godini", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima bit će zaposleno najprije 523 radnika, koji će imati značajno više plate od prosečnih u Srbiji.

Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, dijelove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

U fabrici će se proizvoditi premium gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

Proizvodit će se od pet do deset miliona guma prvog ranga, istakao je Vučić i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije