Investirajte u BiH: Poziv bh. dijaspori i švicarskim kompanijama

J. M.
Investirajte u BiH: Poziv bh. dijaspori i švicarskim kompanijama
U Švicarskoj živi oko 60.000 ljudi s bosanskim korijenima, a mnogi od njih šalju novac rodbini u domovini.

Prema podacima Svjetske banke iz 2012. godine, iz Švicarske su u BiH otišla 73 miliona dolara, piše najtiražniji tamošnji list Blick i dodaje da je to 3,5 puta više od godišnjeg budžeta svih švicarskih firmi koje djeluju u BiH.

"Ne znam nijednog Bosanca koji ne šalje novac u BiH", kaže Edin Dačić (49), koji je došao u Švicarsku kao 5-godišnjak. 

edin_dacic_blick.jpg - undefined

Edin Dačić (Blick)

Član je upravnog odbora platforme i-dijaspora. Prije dvije godine dobili su podršku Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

Platforma bi trebala osigurati poticaj bosanskoj dijaspori u Švicarskoj da ne šalje samo novac rodbini nego i da investira u bh. privredu.

Prošlog petka i-dijaspora bila je, zajedno s drugim organizacija, domaćin poslovnog foruma. U Cirihu se sastalo 16 bosanskih i deset švicarskih kompanija iz građevinske i industrije namještaja. 

Bila su tu mala i srednja preduzeća, ali i velika imena kao što je Hornbach. Ili kompanija Möbel Pfister koja je na forum poslala svog predstavnika Larsa Erlera (49).

lars_erler_blick.jpg - undefined

Lars Erler (Blick)

"Pfister već godinama kupuje u BiH. Uvijek smo zainteresirani za saradnju s regionima koji imaju određene vještine i kompetencije", rekao je predstavnik kompanije.

Bosna i Hercegovina je poznata po drvnoj industriji i ima dugu tradiciju u izradi namještaja

Sabina Mujanović-Heljić (38) je zadovoljna što može predstaviti ove vještine u Cirihu. Ona je direktor kompanije Krivaja Homes, koja proizvodi montažne kuće i aktivna je u Švicarskoj tri godine.

sabina_mujanovic_blick-2.jpg - undefined

Sabina Mujanović-Heljić (Blick)

Dačić se nada da će kontakti na Poslovnom forumu "stvoriti sjajne primjere" i onda pokazati Bosancima u Švicarskoj šta mogu uraditi sa svojim novcem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije