Investicija vrijedna 400 miliona eura: Moguća izgradnja novog aerodroma u BiH

Radiosarajevo.ba
Investicija vrijedna 400 miliona eura: Moguća izgradnja novog aerodroma u BiH
Ako zaživi inicijativa Konzorcija slovenskih poduzeća, Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla dobiti još jedan aerodrom, koji bi trebao biti izgrađen u Brčkom.

Kako se navodi u ovoj inicijativi, Međunarodni aerodrom Brčko bio bi idealan za širenje aviosaobraćaja u cijeloj regiji, budući da se Brčko distrikt nalazi gotovo u samom srcu Balkana. Ovaj aerodrom, smatraju inicijatori, bio bi odličan za širenje aviosaobraćaja zbog čega su svoju inicijativu predstavili nosiocima vlasti, ali i drugim zainteresiranim stranama, piše Brčko TV.

Prema predviđanjima, vrijednost ove investicije iznosi oko 400 miliona eura, od čega bi oko 300 miliona bila investicija u objekte i infrastrukturu koji ostaju u Brčkom. Jedini preduvjeti koje investitori traže jesu da Brčko distrikt pripremi zakonske odluke, koje omogućavaju realizaciju projekta, a način na koji bi to bilo riješeno je stvar dogovora.

“Ima više načina za to. Moguća je koncesija, ugovor na neko vrijeme, ali obično je u svijetu praksa da investitor investira u prostor i onda u roku od približno 30 godina to ostaje državi, lokalnoj zajednici i slično”, rekao je Saša Murtič, član Konzorcija slovenskih poduzeća.

U doba digitalizacije, kada je sve postavljeno da se dobije u što kraćem vremenskom roku, avioprijevoz putnika ili roba je budućnost i sve više mijenja ostale vidove transporta i putovanja. Istovremeno, postojanje aerodroma privlači i druge vrste investitora.

“Uglavnom, želimo kargo jer je Brčko tu zanimljivo, kako se kroz historiju i pokazalo. Brčko distrikt je jedan od rijetkih gradova koji ima na istom mjestu željeznicu, cestu, plovnu rijeku. Fali vam još samo aerodrom. Imate kompatibilan multimodalni logistički centar koji može omogućiti zapošljavanje, da vam mladi školovani ljudi ne odlaze” rekao je Murtič.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić istaknuo je kako je ovo dobra ideja, čijom realizacijom bi se otvorile brojne druge mogućnosti kada je riječ o privrednom razvoju.

“To je neizmjerno vrijedna investicija. U godinama koje dolaze može proizvesti veliku korist za ovaj prostor i na neki način i sam imidž Distrikta još više otvoriti prema mnogim destinacijama u svijetu. S naše strane ćemo učiniti sve što je neophodno da dođe do realizacije ovog projekta, a na konzorciju iz Slovenije je da nađu kvalitetnog investitora”, zaključio je Kadrić.

Tokom cijele ove investicije, Brčko ne bi imalo nikakvih finansijskih ulaganja, te ostaje samo stvar političkog dogovora na nivou Distrikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije